Za porušenie rokovacieho poriadku hrozí pokuta 2-tisíc eur

NETKY.SK • 22 August 2016, 12:27 • 2 min
Za porušenie rokovacieho poriadku hrozí pokuta 2-tisíc eur

BRATISLAVA – Nedodržanie navrhovanej maximálnej dĺžky rečníckeho času v rozprave 30 minút, porušenie zákazu používania mobilných telefónov v rokovacej sále parlamentu či vnášanie transparentov do pléna Národnej rady SR môže podľa navrhovanej novely zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR stáť poslancov NR SR až 2 000 eur. Návrh zákona, ktorý inicioval predseda parlamentu Andrej Danko za SNS prerokujú poslanci NR SR na septembrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Navrhovaná novela určuje dĺžku rečníckeho času v rozprave na najviac 30 minút. Ak poslanec počas svojho vystúpenia v pléne prekročí hranice slušnosti, môže byť vykázaný z rokovacej sály. „Poslanca, ktorý neuposlúchne výzvu, na základe ktorej sa mu odobralo slovo, predsedajúci vyzve zachovať poriadok. Predsedajúci vyzve zachovať poriadok aj poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo svojím konaním narúša priebeh rokovania. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni," uvádza sa v návrhu zákona. Ak poslanec sálu neopustí, predsedajúci preruší schôdzu na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku.

 

Predkladatelia návrhu zákona chcú v sále zakázať používanie mobilných telefónov a iných technických zariadení umožňujúcich komunikáciu, fotografovanie, vyhotovovanie zvukových a audiovizuálnych záznamov a sú za to, aby do rokovacej sály bolo zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky, zbrane, výbušniny a paralyzujúce prístroje a látky. Poslancom, ktorý svoje správanie neprispôsobí rokovaciemu poriadku, sa môže zaoberať aj mandátový a imunitný výbor. „Ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok, odporučí národnej rade, aby mu uložila pokutu až do výšky 2 000 eur," navrhujú poslanci.

 

Cieľom predloženého návrhu zákona je zabezpečiť ochranu efektívneho fungovania národnej rady počas jej schôdzí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona