Za pobyt v slovenských kúpeľoch si zrejme o niečo znížime základ dane

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 14:30 • 2 min
Za pobyt v slovenských kúpeľoch si zrejme o niečo znížime základ dane

BRATISLAVA - Za pobyt v kúpeľoch si od budúceho roka zrejme budeme môcť o čosi znížiť základ dane. Predpokladá to totiž návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý je momentálne v pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

Okrem zavedenia novej nezdaniteľnej časti základu dane na uhradené služby v kúpeľných zariadeniach návrh predpokladá aj ďalšie opatrenia na podporu kúpeľníctva na Slovensku. Ide o špecifický rýchlejší systém odpisovania rekonštrukcie a modernizácie budov, v ktorých sa poskytuje kúpeľná starostlivosť.

Návrh novej nezdaniteľnej časti základu dane sa má vzťahovať na všetkých návštevníkov kúpeľných zariadení na Slovensku. Určená je v ročnej výške 50 eur z preukázateľne zaplatených úhrad, pričom daňovník si môže uplatniť túto sumu aj za manželku a vyživované dieťa. Nezdaniteľnú časť si však môže uplatniť iba jeden z týchto daňovníkov. Nárok na nezdaniteľnú časť si má podľa návrhu uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia na základe preukázateľných dokladov vystavených v kúpeľnom zariadení.

Pri podpore obnovy existujúcich budov, v ktorých sa poskytuje kúpeľná starostlivosť, zase návrh novely zákona o dani z príjmov predpokladá, že ich technické zhodnotenie a obnova sa budú považovať za iný majetok, ktorý bude odpisovaný oddelene od budovy v druhej odpisovej skupine po dobu 6 rokov. Podmienkou je, že úhrn technického zhodnotenia budovy musí byť minimálne na úrovni 10 % vstupnej ceny samotnej budovy. Toto opatrenie sa bude dať využiť aj na rekonštrukcie a modernizácie vykonaných nájomcom v prenajatej budove.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies