Za piešťanské letisko bojujú občania, zamestnanci, odbory i seniori

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:03 • 2 min
Za piešťanské letisko bojujú občania, zamestnanci, odbory i seniori

PIEŠŤANY - V súvislosti s medializovanou situáciou okolo piešťanského letiska a s návrhom predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany, a. s., na likvidáciu bez právneho nástupcu a s tým spojené plánované hromadné prepúšťanie zamestnancov, zaslal akcionárom otvorený list Integrovaný odborový zväz (IOZ) a jeho základná organizácia (ZO) na letisku.

slovakia

left justify in out

Vyjadrili v ňom silné znepokojenie so vzniknutou situáciou a spôsobom konania orgánov spoločnosti smerom k zamestnancom. Zamestnanci letiska sú vzhľadom na hospodársky vývoj spoločnosti v roku 2015 totiž presvedčení, že existujú možnosti a perspektívy na udržanie zamestnanosti a ďalší rozvoj akciovej spoločnosti.

 

Predsedníctvo IOZ vyzýva v liste oprávnené orgány spoločnosti, aby ešte pred definitívnym rozhodnutím valného zhromaždenia o likvidácii zvážili tento postup. Zároveň žiada valné zhromaždenie, aby prehodnotilo aj deklarované finančné záväzky a zvážilo, či nie je možné prijať opatrenia, zamedzujúce rušeniu. Mali by smerovať k ozdraveniu spoločnosti a zabezpečeniu práce všetkým zamestnancom, ktorí pre ňu odviedli a vytvorili hodnoty.

 

„Nejedná sa iba o zamestnancov spoločnosti, ale aj o ich rodiny a v neposlednom rade ide aj o rozvoj samotného regiónu, cestovného ruchu a udržanie zamestnanosti,“ uvádza sa v otvorenom liste. IOZ požiadal zástupcov akcionárov - ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a primátora mesta Piešťany o spoločné pracovné rokovanie, ktorého obsahom bude súčasný stav a fungovanie spoločnosti. TASR o tom informovala predsedníčka IOZ Marta Brodzianska.

 

Petíciu proti likvidácii a prepúšťaniu podpísali v polovici novembra všetci zamestnanci letiska. „Je nás spolu 31, pridala sa aj tridsiatka zamestnancov firiem, sídliacich na letisku,“ informoval dnes predseda ZO Jaroslav Šarády. Povedal, že pracovníci letiska sú presvedčení, že existuje cesta na ozdravenie spoločnosti a oživenie činnosti.

 

Za záchranu letiska bojuje aj Seniorský parlament mesta Piešťany, ktorý organizoval petíciu v meste Piešťany. V pondelok 21. novembra ju s 1000 podpismi odovzdali na podateľni najväčšieho akcionára a. s., Trnavského samosprávneho kraja. "Petícia pokračuje, aj na internete je už okolo dvetisíc podpisov," informoval TASR podpredseda parlamentu seniorov Jiří Rais.

 

Valné zhromaždenie Letisko Piešťany, a. s., má na svojom programe 29. novembra rozhodnutie o zrušení spoločnosti likvidáciou. Akcionár TTSK vlastní 59,31 %, štát cez ministerstvo dopravy (20,65 %) a mesto Piešťany (20,04 %). Majetok spoločnosti má hodnotu vyše 22 miliónov eur. Jeho dlh je viac ako 1,8 milióna eur, z toho predstavuje vyše 600.000 eur dlh predstavenstvu a dozornej rade na nevyplatených odmenách, 620.000 eur je záväzok za daň z nehnuteľnosti mestu Piešťany od roku 2010. Prima banke dlhuje 200.000 eur, členovi dozornej rady Petrovi Sopkovi ako fyzickej osobe 300.000 eur. Letisko je dlhodobo v červených číslach, napriek snahe sa mu nepodarilo nájsť strategického partnera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies