Za piatimi medailami veľké výkonné srdcia Slovákov

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:36 • 2 min
Za piatimi medailami veľké výkonné srdcia Slovákov

Za piatimi medailami veľké výkonné srdcia Slovákov

slovakia

left justify in out

img

Slovenskému biatlonu pribudli majstri sveta. Síce len v letnom ošatení, ale pribudli. Na 15. MS v poľských Dusznikách dali o sebe vedieť najmä Matej Kazár a Dušan Šimočko. Aj keď biatlonové veľmoci šampionát vynechali, určite ho zaregistrovali a slovenské mená si na diaľku zaskloňovali. Ak im už nič iné nemohli závidieť, tak aspoň fakt, že prípravu na zimu zavŕšili v excelentnom zlatom lesku.
Na nejaké odmeny si budú musieť medailisti z Duszník počkať. Spŕška piatich vzácnych kovov (2-1-2) vedenie zväzu zaskočila, sympaticky však zaznela ich úprimnosť po návrate so slovami - hlavy sme dali hneď dokopy a hľadali možnosti.
Letný biatlon zastrešuje Medzinárodná biatlonová únia (IBU), aj ona sa však musí zamyslieť ako ďalej. Vlastniť šampionát a na druhej strane trpieť stratégiu veľmocí s nadradeným prístupom a sabotovaním podujatia nie je príjemné. Myšlienkové pochody známych osobností však možno aj pochopiť. Ak sa televízny signál dostatočne na diaľku nešíri, ak nefungujú reklamné spoty a pre najlepších sa ťažko hľadajú motivačné stimuly, tak sa mechanizmus každého jedného vrcholného podujatia zadrie podobným spôsobom.
V Dusznikách vznikla zaujímavá medailová bilancia iba piatich krajín v oboch kategóriách. V juniorskej sa len tri krajiny delili o medaily a Rusi nazbierali s bilanciou 5-3-3 všetky zlaté kovy, Ukrajina dva strieborné, Poľsko dva bronzové. Medzi seniormi sa zasa o zlato podelili výlučne Poľsko (3-2-1) a Slovensko (2-1-2) a keby nebolo ruských dvoch strieb a lotyšských dvoch bronzov, bilancia by bila do očí ešte zúženejšie.
Slovenský biatlon sa aj bez dvoch veličín, olympijských medailistov Anastasie Kuzminovej a Pavla Hurajta, zachoval statočne. Spolu s Poliakmi ako jediný podporil šampionát aj zimnými klasikmi. Ovocie prístupu zožal oprávnene, a tým najlepším spôsobom zavŕšil letnú prípravu. Veľa v nej zúročil, podľa šéftrénera Milana Gašperčíka hlavne veľké, výkonné srdce. "V porovnaní s behom na snehu dosahujeme na kolieskových lyžiach  vysokú podobnosť úžitku. Beží sa rovnako silovo, niekto má trochu na kolieskových lyžíach strach pri zjazdoch, pretože to naozaj pri páde zabolí, no je to biatlon so všetkým, čo k nemu patrí. Pri lyžiach sa skloňuje hlavne ich servis, ktorý však máme vynikajúci, preto si myslím, že sa posunenie vpred aj v zime, to je náš cieľ."
Kolieskové lyže patria do základnej výbavy počas letných tréningov. "Používajú sa neodmysliteľne, imitujú zimu a niečo nám trénerom napovedajú," vysvetľuje Milan Gašperčík. "Pri krose, ktorý sa beží na majstrovstvách Európy, a v Osrblí sme ho zvládli taktiež super, je predsa len iný pohyb, nie každý vie behať na nohách, no toto je naozajstný biatlon, aj keď s prívlastkom letný."
Veľa radosti, pramálo trpkosti zažil podľa Milana Gašperčíka slovenský biatlon v Dusznikách. "Opakujem všetkým, sú to malé medaily, no máme dvoch majstrov sveta, striebro i  bronz a zloženie štafety také, akému ľudia ani neverili, že si na medailu niekedy siahne. Z toho mám obrovskú radosť. Pochopiteľne, úspechy z olympiád sú na vrchole, striero Martiny Halinárovej na MS ich taktiež odsúva trochu nabok, no v tomto čase to považujem za vrchol, čo sme mohli dosiahnuť."
Ako ďalej napovedajú presné plány na zimu, v prvom rade sa bude citlivo reagovať na snehové podmienky. Milan Gašperčík: "Dva týždne sa zdržíme doma, na Lešti, využijeme aj kryokomoru, zregenerujeme, 11. októbra sa presunieme na dachsteinský ľadovec a pobudneme tam do 27-ho. Za ozajstným snehom odchádzame na sever 8. novembra, do Bruksvallarny a Idre, dúfam že bude sneh, na to nadväzujú Svetové poháre, čiže po šiestich týždňoch niekedy na vianoce sa vrátime domov."
Slovenský biatlon naďalej ráta aj s Martinou Halinárovou, ktorá prejavila vôľu odtiahnuť aj túto sezónu, s najväčšou pravdepodobnosťou poslednú v kariére. "Ťažiť bude z indivduálnej prípravy, na ktorú už vsádzala aj v predchádzajúcich rokoch, chce ukončiť kariéru touto sezónou a rozlúčiť sa s ňou na majstrovstách sveta v ruskom Chanty-Mansijsku, má na to priestor, uvidíme, kam sa zaradí," dodal Milan Gašperčík.
Majster sveta zo šprintu Dušan Šimočko farbisto opisuje, z čoho, z akých traum uboleného tela sa zrodilo zlato. "Hneď prvé zranenie, ktoré sa mi vplietlo do cesty, bolo natiahnutie triesla na futbale hneď po olympiáde u Paliho Hurajta v Štrbe. Týždeň potom som si natiahol šľachy v pravom členku, ktoré doteraz nie sú vyliečené, s takýmto zranením bojujete aj rok, je to horšie ako zlomenina. A aby toho nebolo málo, o týždeň neskôr som si zlomil ruku. Ak to všetko zrátam, tak z tréningov som si musel ukrojiť dva mesiace."
Dokonalý výkon, len jedna jediná strelecká položka v stíhacích pretekoch Dušanovi Šimočkovi v druhej ležke nevyšla. Ak by jej nebolo, nepochybne by sa stal dvojnásobným majstrom sveta. "Dve rany som namieril presne, ďalšie tri mi uleteli. Neviem si to sám vysvetliť, často robím v tréningu chyby na jedenásť hodín, teraz som mal rozptyl na deväť, jedenásť, jednu hodinu. Zaskočilo ma to, ani tlak na mňa v tej chvíli nikto zo súperov nevyvíjal. Je to však biatlon, často nevyspytateľný."
Tréner, konečne, vyhŕklo z Dušana Šimočka po šprintérskom zlate. "Všetci čakali na takýto môj prienik dlho, ja osobne odmalička. S trénerom Gašperčíkom sme sa stretávali od mojej žiackej kategórie, presne videl, ako rastiem a zlepšujem sa. Biatlonové okolie som potešil, hlavne otca, a zároveň kouča, a aj Milana Gašperčíka."
Matej Kazár, najlepší obojživelník sezóny, s obdivuhodnou bilanciou. Na ME v Osrblí v streleckom krose dve zlaté, teraz na MS so zlatom a striebrom v individuálnych pretekoch. "Túžil som po tom, dlhé roky behávam letný biatlon, patrilo sa konečne aj takto zabrať. Už v roku 1999 som bol na prvých MS, odvtedy sa snažím prekliesniť do špičky a podarilo sa mi to až teraz. Bežalo sa mi v krose v Osrblí perfektne a šlo mi to aj na kolieskových lyžiach. V Dusznikách sme sa porovnávali, aj pred tromi týždňami v Novom Měste na Morave som v konkurencii kompletného rakúskeho, českého a poľského áčka uspel. Milo ma prekvapilo, keď som mal v stíhačke najrýchlejší bežecký čas, lepší o 1,3 sekundy pred Rakúšanom Landertingerom a 14 sekúnd pred jeho krajanom Sumannom. Vtedy som sa presvedčil, že som na tom dobre."
Matejovi Kazárovi biatlon zachutil. "A možno je to aj v spojitosti s vekom. Túto sezónu sme s trénerom Pavlom Kobelom urobili niečo nové a sami sme zvedaví, ako uspejem v zime."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona