Za pár dní do bitcoinových vôd priplávajú veľké ryby

NETKY.SK • 8 December 2017, 13:51 • 2 min
Za pár dní do bitcoinových vôd priplávajú veľké ryby

CHICAGO – Vo všeobecnosti na nových hráčov, ktorí vstúpia do sveta Bitcoinu, čaká radosť a optimizmus. Ich vrecká plné čerstvých peňazí pripravených na investovanie už netrpezlivo čakajú na spustenie futures obchodovania spoločnosťami CME a CBOE. Stane sa tak 10. a 18. decembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámenie spoločnosti CME tlačilo cenu Bitcoinu do výšin a správy o novom historickom maxime sa objavovali každý deň. Nie je teda žiadnym prekvapením, že na rôznych fórach to vyvolalo rozruch a nadšenie z perspektívy nových investorov, ktorí futures obchodmi podporia túto kryptomenu.

Futures sú však desivé veci a na trh kryptomien pravdepodobne prichádza temná strana veľkého obchodovania. Odteraz totiž budú môcť investori profitovať aj na poklese hodnoty Bitcoinu, tak ako to bolo doteraz pri jeho raste. Čoskoro sa môžu objaviť veľké vlny z veľkých veľrýb prichádzajúcich do bitcoinových vôd.

 

img

 

Aký vplyv môžu mať futures na Bitcoin?

V súčasnosti trh funguje tak, že držiteľ zlomku Bitcoinu je rovnako šťastný ako držiteľ 100 Bitcoinov, keďže pri raste jeho ceny sú spokojní obaja. Vyššia cena totiž znamená vyššie výnosy a viac peňazí za nič.

Veľkí hráči na trhu nemuseli robiť príliš veľa vĺn, keďže pekne profitujú z toho, ako v súčasnosti trh funguje. Prichádzajú však futures kontrakty a to je úplne iné hracie pole. Veľké ryby, ktoré prídu s týmto druhom obchodov, sú také obrovské, že momentálne veľké ryby na trhu s Bitcoinmi budú pri nich vyzerať ako krevety. A práve tieto nové veľryby budú mať obrovskú motiváciu, aby trh znížili.

Peňažné trhy, ako napríklad Bitcoin, sú tu na to, aby slúžili investorom. Trh s futures obchodmi je však niečo iné, ten je tu pre ľudí, aby sa zaistili proti riziku. Je to pesimistický spôsob investovania a zakladá sa na profitovaní, aj keď sa veci nevyvíjajú najlepšie.

 

img

 

Farmárska analógia

Čo tie futures kontrakty vlastne sú? Sú to termínované obchody s konkrétnym objemom a splatnosťou, ktoré na trhu s komoditami fungujú už dávno. Futures obchodovanie sa uplatňuje najmä v poľnohospodárstve, pretože plodiny podliehajú obrovskej volatilite (od cien a trhov až po počasie a škodcov). Poľnohospodár tak radšej predá svoj kukuricu na termínovom trhu, aby zaručil cenu, keď nakoniec dostane svoju plodinu na trh.

Zároveň si niekto, kto má záujem o plodiny poľnohospodára, kúpi tento futures kontrakt, aby si zabezpečil cenu v prípade, že by dovtedy cena plodín narástla. Kupujúci aj predávajúci sa tak spoliehajú na opačný vývoj a tak sa v podstate dosiahne rovnováha.

 

img

 

Späť k Bitcoinu

Keď sme si vysvetlili princíp fungovania futures kontraktov a aplikujeme tento model na Bitcoin, tak je okamžite jasné, že tam vznikne obrovská diera.

Ťažiari budú predávať svoje "futures kontrakty", aby si zaistili cenu za vyťažené bloky, ktoré plánujú vyťažiť v budúcnosti. Držitelia Bitcoinov budú robiť to isté, aby si zaistili riziko poklesu ceny.

Momentálne rovnováhu zabezpečujú kupujúci a špekulanti, ale táto rovnováha bola vždy zaistená aj silným rastúcim trhom. Keď sa však bude zaisťovať nevýhoda, čiže riziko poklesu hodnoty, tak táto rovnováha zmizne.

Teraz sa budú zisky vytvárať najmä zaisteniami proti poklesu hodnoty Bitcoinu. Veľkí hráči, ktorí teraz vstúpia na trh s takým objemom hotovosti o akom sa vám ani len nesnívalo, urobia všetko pre to, aby trh klesol. Vzhľadom na to, že trh s kryptomenami je ešte len v plienkach, je veľká šanca, že sa im to podarí.

 

 

 

V čase písania tohto článku (08.12.2017 13:30) je cena Bitcoinu 15.507,50 dolárov a jeho celková trhová kapitalizácia je viac ako 259 miliárd USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona