Za otravou väzňov v Pardubiciach nebol protest, ale nevydarený "drogový večierok"

NETKY.SK • 13 Február 2016, 08:36 • 2 min
Za otravou väzňov v Pardubiciach nebol protest, ale nevydarený "drogový večierok"

PRAHA - Za otravou 11 väzňov, ku ktorej došlo vo väzenskom zariadení v českých Pardubiciach v uplynulých dňoch, nebol žiadny protest, ale nevydarený "drogový večierok" alebo "drogová partička".

slovakia

left justify in out

V prvom podrobnejšom stanovisku k utorkovému incidentu to dnes uviedlo Generálne riaditeľstvo Väzenskej služby ČR.

Doterajšie výsledky vyšetrovania preukázali, že mladiství odsúdení užili lieky (na srdcovú arytmiu) v domnienke, že si ich konzumáciou spríjemnia pobyt za mrežami, vyplýva zo stanoviska hovorcu Väzenskej služby Roberta Blandu, ktoré sprostredkoval internetový server iDNES.cz.

 

Podľa jeho slov lieky, ktoré boli zneužité teraz, nie sú totožné s liečivami, ktoré v rovnakej väznici odcudzili v januári 2016 a ktorých krádež je takisto predmetom vyšetrovania.

 

Situáciu v pardubickej väznici označil hovorca za stabilnú. Žiadne poznatky vážneho charakteru či iné indície súvisiace s uvedenou udalosťou vedenie zariadenia nezaznamenalo, dodal s tým, že vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie nemožno hovoriť ešte o ďalších podrobnostiach.

 

Väzenská služba ČR odmieta mediálne špekulácie, v zmysle ktorých sa malo jednať o hromadný pokus o samovraždu zo strany mladistvých odsúdených s cieľom poukázať na situáciu v danom zariadení, vyplýva zo slov riaditeľa pardubickej väznice Tomáša Kubína, ktoré sprostredkoval Pardubický deník.

 

Desať z 11 českých väzňov, ktorí sa v utorok priotrávili spomínanými liekmi, sa v priebehu posledných niekoľkých desiatok hodín vrátilo za mreže. Iba jeden z predtým resuscitovaných bol prevezený do Väzenskej nemocnice v Prahe.

Ako vyplynulo zo skôr zverejnených informácií záchranárov, ktorí všetkým postihnutým vypumpovali žalúdky, mladíci užili naraz 10-15 tabletiek z lieku s obvyklým dávkovaním po troch tabletkách denne. Dvoch väzňov museli opakovane, napokon úspešne oživovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona