Za Oscarom vyslali česko-slovensko-poľský film Šarlatán

NETKY.SK • 13 Október 2020, 11:56 • 2 min
Za Oscarom vyslali česko-slovensko-poľský film Šarlatán

Česká filmová a televízna akadémia, ktorá stojí za oceneniami Český lev, každoročne vyberá aj kandidáta na Oscara za Českú republiku. Tento rok do boja vvšle Česko-slovensko-poľskú drámu o známom Šarlatánovi.

slovakia

left justify in out

 

Najnovšia snímka režisérky Agnieszky Holland Šarlatán s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe bola tiež vybraná do exkluzívnej kolekcie pozoruhodných noviniek z celého sveta, ktoré každoročne predstavuje filmový festival v Telluride. 

 

Festival sa radí medzi najväčšie filmové udalosti na svete a je považovaný za prvý skutočný indikátor oscarových favoritov.

 

Šarlatán sa tak zaradil po bok filmov ako Kráľova reč, 12 rokov otrokom alebo Vlny, ktoré si tento festival tiež zvolil do svojho programu v čase ich uvádzania a stal sa jedným zo starostlivo vyberaných európskych filmov, ktoré Telluride tradične predstavuje severoamerickému publiku - aj keď tento rok, ako väčšina svetových akcií, len v digitálnej podobe.

 

Jej posledná snímka, inšpirovaná skutočnými osudmi liečiteľa Jána Mikoláška, natočila režisérka Agnieszka Holland podľa scenára Marka Epsteina a do hlavnej úlohy obsadila Ivana Trojana a jeho syna Jozefa Trojana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Esquire (@esquireczech),

 

V minulom roku bol do boja na Oscara vyslaný film Václava Marhoula - Nafarbené vtáča, ktorý sa prebojoval medzi najlepších desať filmov. Doteraz cenu za najlepší cudzojazyčný film získali snímky Obchod na korze, Ostro sledované vlaky a Kolja, ďalších šesť diel vybojovalo nomináciu, naposledy pred sedemnástimi rokmi Želary.

 

 

Šarlatán bol uvedený v premiére na tohtoročnom 70. ročníku Berlinale a po odklade spôsobenom koronavírusom vstúpil do našich kín v septembri. Akademici v tomto roku vyberali z desiatich českých hraných a dokumentárnych filmov.

 

REPORTÁŽ: Premiéru filmu Šarlatán si prišla pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová!

 

Slávnostný ceremoniál 93. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sa uskutoční 25. apríla 2021 v Los Angeles.

 

Výnimočne sú do súboja zapojené aj filmy, ktoré sa kvôli pandémii dostali k divákom mimo klasickej sály, prostredníctvom streamovania alebo autokina.

 

Hollandová už má nomináciu na Oscara za snímku Európa Európa. Jej Šarlatán zabojuje o takzvaného medzinárodného Oscara. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona