Za oponou futbalovej slávy: 8 najväčších škandálov, ktoré zasiahli futbalový svet

NETKY.SK • 6 Jún 2023, 16:15 • 2 min
Za oponou futbalovej slávy: 8 najväčších škandálov, ktoré zasiahli futbalový svet

SVET - Futbal je vysoko uznávaný a sledovaný šport, no za slávnymi zápasmi a hviezdami sa niekedy skrývajú aj temné stránky. Tento článok vám prináša prehľad 8 najväčších futbalových škandáloch, ktoré otriasli futbalovým svetom a zanechali nezabudnuteľné stopy vo svojej ére.

slovakia

left justify in out

Aj keď je futbal len šport, tak ani túto najpopulárnejšiu hru na svete neobchádzali rôzne škandály, ktoré sa zapísali do futbalových dejín. V tomto článku vám prinášame 8 tých najväčších, ktoré najviac hýbali futbalovým zákulisím.

 

1. Korupčný skandál FIFA (2015)

 

V roku 2015 sa futbalový svet otriasol v jeho samotnom srdci, keď americké a švajčiarske úrady zverejnili obvinenia z korupcie voči funkcionárom FIFA. Tento obrovský škandál odhalil sieť podplácania a korupcie, ktorá sa tiahla roky a zapojila mnoho vysoko postavených členov tejto medzinárodnej futbalovej organizácie.

 

Obvinených bolo vtedy 14 osôb v súvislosti s vyšetrovaním vedeným Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a oddelením pre vyšetrovanie trestných činov (IRS-CI) v oblasti podvodov, vydierania a prania špinavých peňazí. Generálny prokurátor Spojených štátov zároveň oznámil odpečatenie obvinení a predchádzajúce priznanie viny štyroch futbalových manažérov a dvoch korporácií.

 

img

Hotel Baur au Lac vo švajčiarskom Zürichu, kde bolo 27. mája 2015 zatknutých sedem predstaviteľov FIFA.

 

2. Calciopoli (2006)

 

V roku 2006 sa v Taliansku odhalila škandál známy ako Calciopoli, ktorý sa vyskytol v talianskej špičkovej profesionálnej futbalovej lige Serie A a v menšej miere aj v Serie B. Tento škandál spočíval v manipulácii výsledkov a zápasov zo strany talianskych klubov, ktorí sa snažili ovplyvniť postavenie v lige prostredníctvom korupcie sudcov a rozhodcovských zborov.

 

Zapletený v tom bol Juventus Turín a niekoľko ďalších klubov, vrátane Florentiny, Lazia, AC Milána a Regginy. V júli 2006 bol Juventus zbavený titulu Serie A na roky 2004 – 2005, kedy zostal nepriradený, bol aj degradovaný na posledné miesto v Serie A na roky 2005 – 2006, keďže tento titul bol následne udelený Interu Miláno.

 

img

Najznámejší aktéri škandálu Calciopoli a kluby, ktoré v ňom figurovali.

 

3. Škandál s dopingom v ruskom futbale (2016)

 

V roku 2016 odhalila Svetová antidopingová agentúra (WADA) rozsiahlu dopingu v ruskom športe, vrátane futbalu. Podľa správy WADA bolo viac ako 1 000 ruských športovcov z rôznych disciplín zahrnutých do štátneho podporovaného dopingového programu, vrátane niektorých futbalistov.

 

WADA vtedy odporučila jednotlivým športovým asociáciám aby ruským športovcom zakázali účasť na Olympijských hrách v Riu. Už počas ZOH v Soči v roku 2014 údajne prišlo k masívnemu krytiu dopingu. Kryla ho dokonca aj ruská tajná služba a ministerstvo športu.

 

img

antidopingová kontrola na olympijských hráchv brazílskom Riu de Janeiro v roku 2016

 

4. Manipulácia s vekom hráčov (2009)

 

Jedným z najkontroverznejších futbalových škandálov bola manipulácia s vekom hráčov. Rôzne kluby na celom svete boli obvinené zo zavádzania ohľadom veku mladých hráčov, aby získali neoprávnené výhody. Tento škandál otriasol dôverou vo futbalové mládežnícke systémy a spôsobil vážne následky pre niektoré kluby.

 

img

ilustračná fotografia

 

5. Ruka boha (1986)

 

Diego Maradona, argentínska futbalová legenda, sa stal súčasťou kontroverzie počas Svetového pohára v roku 1986. V zápase proti Anglicku v stretnutí štvrťfinále dosiahol gól rukou, ktorým sa Argentina dostala do vedenia. Tento kontroverzný gól vstúpil do futbalovej histórie ako "Ruky boha" a stále vyvoláva vášnivé diskusie medzi fanúšikmi.

 

Ruka boha Diega Maradonu z roku 1986

 

6. Škandál s rasovou diskrimináciou (2020)

 

Rasová diskriminácia v futbale je stále aktuálnym problémom. V roku 2020 vypukol škandál, keď niekoľko futbalistov z rôznych súťaží a krajín bolo terčom rasistických nadávok a urážok zo strany divákov a iných hráčov. Tento incident upozornil na potrebu lepšieho riešenia rasizmu vo futbale a posilnenia opatrení proti takémuto správaniu.

 

Nedávno sa problém s rasovou diskrimináciou opäť objavil vo futbalovom svete. Brazílsky futbalista Vinicius Junior sa stal v májovom zápase vo Valencii terčom urážok zo strany španielskych fanúšikov. Vinicius vtedy poznamenal, že: "Nebolo to prvý a ani druhý či tretíkrát. Rasizmus v La Lige je normálna vec. Vedenie súťaže si myslí, že je v poriadku, čo sa deje. Ani federácia nerobí žiadne kroky k náprave. Liga, ktorá patrila Ronaldinhovi, Ronaldovi, Cristianovi Ronaldovi či Messimu, teraz patrí rasistom. Ja som však silný a budem bojovať do konca proti tejto pliage."

 

img

Vinicius Junior ukazujúci na fanúšika, ktorý mal rasistické poznámky na jeho adresu

 

7. Červená karta takmer po nástupe (2015)

 

V stretnutí anglickej Premier League medzi domácim Manchestrom City a West Bromwichom Albion (3:0) hlavný rozhodca Neil Swarbrick vylúčil nesprávneho hráča hostí. Wilfrieda Bonyho fauloval vo vyloženej príležitosti Craig Dawson, no rozhodca poslal predčasne pod sprchy stopéra Garetha McAuleyho.

 

Tento kuriózny prípad sa stal už v 2. minúte zápasu a McAuley sa ani nestihol ešte nikoho a ničoho dotknúť. Vedenie Premier League pokývalo plecami a manažment WBA si položil otázku, či by sa niečo také mohlo stať v opačnom prípade.

 

img

Gareth McAuley z WBA (vľavo), reaguje s úžasom po tom, čo mu rozhodca Neil Swarbrick ukázal červenú kartu proti Manchestru City.

 

8. Zneužívanie hráčov nezodpovednými agentmi 

 

Posledným zo škandálov na našom zozname nie je konkrétny prípad z futbalovej histórie, ale všeobecné zneužívanie futbalových hráčov nezodpovednými agentmi. Niektorí agenti a zástupcovia hráčov využívajú svoju moc a vplyv najmä na mladých futbalistov, aby získali finančné výhody. Toto správanie spôsobuje nepriaznivý vplyv na kariéru mladých hráčov a poškodzuje im budúcnosť vo futbale.

 

img

ilustračná fotografia

 

Futbal bol vždy spojený s vášňou, vzrušením a slávou, ale aj s temnými stránkami. Týchto 8 futbalových škandálov to dokazujú, a pripomínajú nám, že ani tento slávny šport nie je imúnny voči kontroverziam a nečestnému správaniu. Dúfajme, že futbalové organizácie, hráči a fanúšikovia sa budú snažiť odstrániť takéto negatívne aspekty a zabezpečiť, aby futbal zostal spravodlivým a zábavným zážitkom pre všetkých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies