Za omilostenie exprimátora Prešova Milana Benča vznikli už dve petície

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 10:04 • 2 min
Za omilostenie exprimátora Prešova Milana Benča vznikli už dve petície

PREŠOV – Petíciu za omilostenie bývalého primátora Prešova Milana Benča, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin subvenčného podvodu na päť rokov a trest si odpykáva vo väznici, bojujú nielen Prešovčania, ale aj jeho rodáci vo Veľkom Šariši.

slovakia

left justify in out

Petíciu v Prešove rozbehli 14. marca, vo Veľkom Šariši o niekoľko dní neskôr. Ich zámer je však spoločný, chcú požiadať prezidenta SR o udelenie milosti pre Benča.

 

Veľkošarišania vo svoj petícii uvádzajú, že Benča poznajú „ako poctivého, spravodlivého a opatrného človeka“. V malom meste petíciu už v pondelok 4. apríla ukončili. Petičné hárky s 223 podpismi odovzdali predsedovi petičného výboru v Prešove Milanovi Lacovi. Ten pre TASR uviedol, že v Prešove evidujú viac ako 4000 podpisov.

 

Tu prebieha petícia klasicky na papierových hárkoch aj elektronickou formou na webstránke peticie.com. Obe petície – prešovskú aj veľkošarišskú chcú odovzdať advokátovi, ktorý zastupuje Benča. Pod prešovskú petíciu sa verejnosť môže ešte podpísať, hárky sú prístupné vo vestibule na mestskej radnici.

 

Predsedom petičného výboru v Prešove je bývalý zástupca exprimátora Benča a vtedajší poslanec prešovského mestského zastupiteľstva, v súčasnosti pedagóg Milan Laca. Členkou petičného výboru je aj súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová a ďalší pracovníci mestského úradu.

 

Turčanová pri rozbehnutí petície povedala, že z jej pohľadu nedošlo k žiadnemu spáchaniu podvodu, pretože európske spoločenstvá nemohli byť oklamané, keďže nedošlo k žiadnemu čerpaniu finančných prostriedkov v čase, kedy bol Benč vo funkcii primátora Prešova.

 

Rozsudok nad Milanom Benčom vyniesol 2. marca Najvyšší súd SR (NS SR), čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ho odsúdil a uznal vinným už dva razy, a to vo februári 2013 a v novembri 2014. V oboch prípadoch ho odsúdil na päť rokov. Prvý rozsudok NS SR zrušil a opäť prípad musel riešiť ŠTS SR. Benč bol okrem subvenčného podvodu obžalovaný aj z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

 

Kauza sa týkala výstavby priemyselného parku v Záborskom. Mesto Prešov v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na jeho výstavbu, ale pri kontrole sa zistili nezrovnalosti. Park pri obci Záborské vybudovala vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov kúpil, ale už v období, kedy bol primátorom Benčov nástupca Pavel Hagyari.

 

Milan Benč zastával post primátora Prešova v rokoch 2002 – 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies