Za ochranu kultúrneho dedičstva udelili 11 ocenení

NETKY.SK • 9 September 2011, 14:50 • 2 min
Za ochranu kultúrneho dedičstva udelili 11 ocenení

Za ochranu kultúrneho dedičstva udelili 11 ocenení

slovakia

left justify in out

img

Dovedna 11 ocenení za najvýznamnejšie aktivity z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva za rok 2010, ktoré udelila revue Pamiatky a múzeá spoločne so Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom SR, dnes v Bardejove odovzdali oceneným jednotlivcom, kolektívom a inštitúciám.
      Slávnostný akt v poradí 20. ročníka udeľovania prestížnych ocenení sa uskutočnil v Bazilike svätého Egídia pri príležitosti oficiálneho otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2011 v Slovenskej republike.
      "Od roku 1991 je to 1006 nominácií a 166 cien udelených spravidla v šiestich, niekedy viacerých kategóriách. Od 1. ročníka, kedy bolo tých nominácií možno 15, tak v tomto roku to bolo už 113," povedal pre TASR šéfredaktor revue Peter Maráky.
      V kategórii "objav-nález" prináleží cena Archeologickému ústavu SAV v Nitre a Kristiánovi Elschekovi za nález germánskeho kniežacieho hrobu z rímskej doby a výskum polykultúrneho archeologického náleziska v Zohore.
      Za výstavu Zlatom a ohňom. Umenie Slovenska na konci stredoveku v Musée de Cluny v Paríži udelili ocenenie Slovenskej národnej galérii (SNG), Musée de Cluny a Dušanovi Buranovi. SNG, Katarínu Chmelinovú a Mareka Kvetana ocenili za výstavu Industriálna krajina? Stredoslovenské banské mestá v 16. – 18. storočí. V rovnakej kategórii získali cenu aj SNM-Spišské múzeum v Levoči, SNM-Múzeum v Betliari, Dáša Uharčeková, Silvia Lörinčíková a Matúš Lányi za výstavu Levočská biela pani.
      Za publikáciu Maľby na skle udelili cenu Ústrediu ľudovej umeleckej výroby v Bratislave, Irene Pišútovej a Jane Sapákovej. V kategórii menšia publikácia vyzdvihli prácu Vydavateľstva DAJAMA a  Daniela Kollára za knižnú edíciu Kultúrne krásy Slovenska. Cenu za dokumentárny film Kultúrne dedičstvo na Slovensku: Kováčstvo, udelili Panopticum Filmu a Jurajovi Kiliánovi.
      Obnova ortodoxnej synagógy v Trnave priniesla ocenenie Aladárovi Štefunkovi, Jozefovi Danákovi, Rastislavovi Danákovi, Petrovi Osuskému, Erikovi Pekárovi a Krajskému pamiatkovému úradu v Trnave. Okrem toho v rovnakej kategórii udelili cenu obci Horný Tisovník a Jánovi Aláčovi za obnovu nevyužívaného cintorína. Cenu za reštaurovanie severného portálu Dómu sv. Alžbety v Košiciach dostali Jozef Porubovič a Vladimír Višváder.
      Železniciam Slovenskej republiky, ŽSR-Výskumnému a vývojovému ústavu železníc Žilina, Klubu železničnej nostalgie Bratislava východ a Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ udelili ocenenie za organizovanie podujatia Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel Bratislava východ – Rendez 2010.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies