Za obchodovanie s heroínom odsúdili vo Vietname na smrť 30 ľudí

NETKY.SK • 20 Január 2014, 11:40 • 2 min
Za obchodovanie s heroínom odsúdili vo Vietname na smrť 30 ľudí

HANOJ - Vietnamský provinčný súd dnes v hromadnom procese vyniesol rozsudok smrti nad všetkými 30 obžalovanými z obchodovania s heroínom.

slovakia

left justify in out

Štátne médiá informovali, že 21 mužov a deväť žien uznali vinnými z členstva v štyroch bandách, ktoré z Laosu do Vietnamu a odtiaľ do Číny prepašovali takmer dve tony heroínu. Hromadný súdny proces trval 20 dní. Ako konštatoval predseda provinčného súdu Ngo Duc, pokiaľ ide o počet rozsudkov smrti vynesených v jedinom súdnom konaní, dnešný verdikt nemá obdobu v dejinách vietnamského súdnictva.

Reakcia obhajcov odsúdených nie je známa, uviedla agentúra DPA. Pripomenula, že ľudskoprávne organizácie i vlády západných štátov vyjadrujú veľmi často pochybnosti ohľadom spravodlivosti vietnamského justičného systému. Protidrogové zákony vo Vietname sú veľmi prísne: trest smrti hrozí už za držanie alebo pašovanie 600 gramov heroínu. 

Na vykonanie absolútneho trestu v súčasnosti v krajine čaká asi 700 odsúdených. V roku 2011 Vietnam zmenil spôsob výkonu trestu smrti a z využívania popravných čiat "z humanitárnych dôvodov" prešiel na smrtiace injekcie. Od tejto zmeny bolo však popravených len veľmi málo ľudí, pretože Vietnam má problém získať potrebnú smrtiacu látku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies