Za nového šéfa ÚPN zvolili Ondreja Krajňáka, podporila ho aj opozícia

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:05 • 2 min
Za nového šéfa ÚPN zvolili Ondreja Krajňáka, podporila ho aj opozícia

Za nového šéfa ÚPN zvolili Ondreja Krajňáka, podporila ho aj opozícia - Politika Do funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa bol dnes na šesťročné obdobie zvolený kandidát Smeru-SD Ondrej Krajňák. V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 105 poslancov

slovakia

left justify in out

imgDo funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa bol dnes na šesťročné obdobie zvolený kandidát Smeru-SD Ondrej Krajňák. 

V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 105 poslancov zo 140 prítomných. Jeho protikandidát Marián Gula, ktorého nominovala Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd), získal len 18 hlasov. Z výsledkov vyplýva, že za Krajňáka hlasovala aj časť opozície.


Krajňák na vypočutí pred Výborom NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny avizoval, že chce udržať kontinuitu v práci ÚPN, zároveň však dohliadnuť na vysokú profesionalitu v práci s citlivými historickými materiálmi. Zároveň sa poďakoval doterajším šéfom ÚPN."Jánovi Langošovi som vďačný za osobný príklad a statočnosť. Chcem poďakovať aj Ivanovi Petranskému za húževnatosť a záchranu ÚPN," pripomenul Krajňák obdobie, keď SNS predložila do parlamentu návrh na zrušenie ústavu.

"Budem vždy stáť na strane trpiacich a prenasledovaných," vyhlásil Krajňák, ktorý považuje za dôležitú úlohu ÚPN obhajovať obete totalitných režimov, a to aj v spolupráci s Generálnou prokuratúrou, na ktorú už ústav v minulosti podal viacero trestných oznámení.

Ďalším pilierom práce ÚPN je podľa neho výskum. "Mladá generácia historikov v ÚPN sa s odvahou venuje témam, ktoré boli doteraz tabuizované," vyhlásil Krajňák. Zároveň dodal, že bude od historikov vyžadovať, aby k minulosti pristupovali vyvážene a vyvodzovali zodpovednosť aj voči predstaviteľom tzv. vojnového Slovenského štátu. Osobne odsudzuje najmä odsun Židov. "Bolo to smutné obdobie," vyhlásil s tým, že politickú zodpovednosť musí niesť aj vtedajší prezident Jozef Tiso. Na otázku, aký je jeho názor na sochu Svätopluka na bratislavskom hrade, však odpovedať odmietol s odôvodnením, že nie je historik.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies