Za nízku účasť v eurovoľbách môže aj únava z volieb hlavy štátu

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 11:08 • 2 min
Za nízku účasť v eurovoľbách môže aj únava z volieb hlavy štátu

BRATISLAVA - Nízku účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) spôsobuje aj určitá voličská únava. Volebný cyklus na Slovensku je totiž nastavený tak, že eurovoľby nasledujú krátko po priamej voľbe prezidenta, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí v Hodnotiacej správe o 10 rokoch členstva SR v EÚ. Nezáujem ľudí o voľby do europarlamentu si rezort diplomacie vysvetľuje aj tým, že občania stále nevnímajú Európsky parlament ako inštitúciu, ktorá zásadnejším spôsobom ovplyvňuje ich každodenný život.

slovakia

left justify in out

"Taktiež nie sú presvedčení o tom, že ich hlasovanie má dopad na formovanie európskych politík," píše sa v správe.

 

Ministerstvo hovorí o tzv. slovenskom paradoxe. Prieskumy verejnej mienky Eurobarometer za posledných desať rokov ukazujú, že Slováci majú k EÚ pozitívnejší vzťah, ako je to v celoeurópskom priemere. Občania sú presvedčení o tom, že Slovensko má z členstva v EÚ výhody ako sloboda cestovania, štúdia, práce kdekoľvek v EÚ či spoločná mena euro. V obidvoch voľbách do europarlamentu, ktoré sa u nás zatiaľ konali, však bola na Slovensku dosiahnutá najnižšia účasť voličov spomedzi všetkých členských štátov EÚ.

 

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. Eurovoľbám predchádza prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, v sobotu 29. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies