Za neúčasť na Barrosovom prejave hrozia poslancom EP finančné postihy

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:07 • 2 min
Za neúčasť na Barrosovom prejave hrozia poslancom EP finančné postihy

Za neúčasť na Barrosovom prejave hrozia poslancom EP finančné postihy

slovakia

left justify in out

img

Poslancom Európskeho parlamentu môžu hroziť finančné postihy, ak v utorok nebudú prítomní v štrasburskej sále EP počas príhovoru predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.
      Kým absencia na hlasovaniach sa už dlhší čas trestá siahaním na financie, bude to vôbec prvýkrát, čo EP pristúpi k podobnému kroku pokutovania neúčasti na rozprave.
      Šéf exekutívy má v utorok dopoludnia predniesť správu o stave únie, ktorá sa má týkať všetkých aspektov od nástupu nového kabinetu vo februári tohto roka; po nej bude nasledovať diskusia o smerovaní únie.
      Konferencia šéfov poslaneckých klubov vo štvrtok rozhodla, že pokiaľ sa poslanci počas Barrosovho prejavu nebudú prezentovať, strhnú im z denného platu za účasť na hlasovaní a rozpravách určitú finančnú čiastku. Jej výška zatiaľ nie je známa, ale ešte pred utorňajším ránom by o nej mali definitívne rozhodnúť predseda EP Jerzy Buzek spolu so štrnástkou podpredsedov EP.
      "Nedokážem tomu uveriť, je to celé absurdné. Vari prvý apríl prišiel trochu skôr, než sme očakávali," rozhorčovala sa na otázku internetových novín EUobserver britská liberálna poslankyňa Sarah Ludfordová, ktorá plánuje na znak "detského" protestu celú Barrosovu správu odsledovať cez videoprenos z vlastnej kancelárie.
      Európska komisia odmieta byť do tejto problematiky vtiahnutá, dúfa však v najvyššiu možnú účasť počas čítania správy a debaty, keďže údajne ide o dôležitý medzník. Riešenie stavu únie na pravidelnej báze na pôde EP zavádza Lisabonská zmluva.
      "EK sa nemieša do interných regúl EP. Vzhľadom na dôležitosť situácie v únii však očakávame čo najvyššiu účasť," reagovala hovorkyňa Barrosa Pia Ahrenkilde Hansenová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies