Za nedodržanie liečebného režimu možno prísť o nemocenské

NETKY.SK • 30 November 2016, 14:22 • 2 min
Za nedodržanie liečebného režimu možno prísť o nemocenské

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa v októbri 2016 skontrolovala dodržiavanie liečebného režimu 7327 dočasne práceneschopných poistencov. Podozrenie na nerešpektovanie liečebného režimu pritom zistila u 1751 osôb.

slovakia

left justify in out

Z tohto počtu ošetrujúci lekári následne ukončili PN 416 občanom. Porušenie liečebného režimu sa preukázalo v 28 prípadoch. Z dôvodu porušenia ďalších povinností dočasne práceneschopného poistenca Sociálna poisťovňa v októbri pokutovala 16 poistencov.

 

Poisťovňa preto upozorňuje občanov, aby počas dočasnej PN dodržiavali liečebný režim určený ich ošetrujúcim lekárom. Za jeho porušenie im totiž hrozí nevyplatenie dávky nemocenské. Občan, ktorý ju dostáva, je povinný riadiť sa pokynmi lekára. To znamená napríklad užívanie predpísaných liekov, dodržiavanie pokojového režimu a oddych na lôžku. Je dôležité, aby sa vystríhal všetkého, čo by mohlo nepriaznivo pôsobiť na liečenie alebo sťažovať obnovenie jeho pracovnej schopnosti.

 

Ako informoval TASR hovorca poisťovne Peter Višváder, súčasťou dodržiavania liečebného režimu je aj rešpektovanie času vychádzok určených ošetrujúcim lekárom. Lekár zvyčajne určuje vychádzky v čase od 10:00 do 12:00 hod. a od 14:00 do 16:00 hod., ktoré vyznačuje v tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti.

 

Za porušenie ďalších povinností, napríklad zdržiavať sa počas dočasnej PN na adrese uvedenej v žiadosti o priznanie nemocenského, hrozí poistencovi uloženie pokuty, ktorej výšku Sociálna poisťovňa určí v zmysle sadzobníka pokút podľa závažnosti porušenia povinnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies