AKTUALIZOVANÉ Za nedeľu odhlalili PCR testy 649 nových prípadov, pribudlo aj 72 úmrtí

NETKY.SK • 22 Február 2021, 10:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Za nedeľu odhlalili PCR testy 649 nových prípadov, pribudlo aj 72 úmrtí

BRATISLAVA - Na Slovensku potvrdili za nedeľu 649 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá pritom urobili 3059 PCR testov. Národné centurm zdravotníckych informácií považuje trasovacie či karanténne aplikácie sú v súčasnej situácii neefektívnym riešením.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 22. februára 12:43

Pribudlo aj 72 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Miera pozitivity je na úrovni 21,2 percenta.

 

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa opäť zvýšil, a to o 127 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

 

Súvisiaci článok: Počas soboty na Slovensku testy potvrdili vyše 5500 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus

 

Najviac pozitívnych pribudlo v Bratislavskom kraji
Ako doplnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, pribudlo aj 2384 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

 

Pozitivita PCR testov je na úrovni 27,22 % a antigénnych 1,04 %. Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Bratislavskom kraji (185) a najmenej v Nitrianskom kraji (22).

 

img

V nemocniciach je hospitalizovaných 3963 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3672 ľudí. Na JIS je 299 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 347 osôb. Celkový počet úmrtí "na COVID" je 6577 a celkový počet úmrtí "s COVIDom" je 1334.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ambulantní lekári nevedia, ako liečiť pacientov ivermektínom. Rezort zdravotníctva im neposkytol základné informácie!

 

Zaočovalo sa viac ako 4500 ľudí
Počet tzv. neaktívnych prípadov je 333 977. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli 2 až 4 týždne u ambulantne liečených pacientov a 6 týždňov u hospitalizovaných pacientov.

 

img

Prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 272 341, za predchádzajúci deň pribudlo 4564 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 95 291 ľudí.

 

Trasovanie kontaktov nefunguje

Trasovacie či karanténne aplikácie sú v súčasnej situácii neefektívnym riešením. Uviedlo to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

 

O potrebe spustenia akejkoľvek trasovacej aplikácie podľa NCZI v prvom rade rozhodujú epidemiológovia, Ústredný krízový štáb a vláda Slovenskej republiky.

 

img

 

Ústredný krízový štáb SR na svojom zasadnutí pritom ešte v decembri 2020 zamietol spustenie aplikácie eRúško na základe aktuálneho stavu pandémie a odporúčaní pandemickej komisie.

„Všetky ďalšie aktivity s tým súvisiace sme po tomto rozhodnutí v NCZI zastavili. Treba dodať, že trasovacia aplikácia má podľa odborníkov význam pri pokrytí 60 % obyvateľstva, aktuálny celoeurópsky priemer je len 20 % a tým pádom sa v tejto situácii javí ako neefektívne riešenie,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Bielik.

 

Prioritou je očkovanie
NCZI aktuálne svoje úsilie a zdroje vkladá prioritne do zabezpečenia technickej podpory očkovania priorizovaných skupín a objednávania obyvateľov na PCR a antigénové testovanie.

 

img

 

„Nemáme voľné kapacity pre aktivity súvisiace so spustením či prevádzkovaním aplikácií na trasovanie obyvateľov,“ konštatoval Bielik. 

 

Záujemcom o poskytovanie služieb súvisiacich s trasovaním obyvateľov odporúča, aby sa obrátili s požiadavkou priamo na epidemiológov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies