Za nedávnymi kybernetickými útokmi v Poľsku stojí podľa Varšavy Rusko

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 08:51 • 2 min
Za nedávnymi kybernetickými útokmi v Poľsku stojí podľa Varšavy Rusko

VARŠAVA - Rozsiahly kybernetický útok v Poľsku tento mesiac zasiahol viac ako 100 e-mailových účtov, ktoré používajú súčasní aj bývalí vládni úradníci, informovala v utorok poľská kontrarozviedka. Doplnila dôkazy, ktoré ukazujú väzby medzi hackermi a ruskými tajnými službami.

slovakia

left justify in out

Myšlienka o vine ruského štátu prichádza týždeň po tom, čo americký prezident Joe Biden na stretnutí v Ženeve povedal prezidentovi Vladmirovi Putinovi, že určitá kritická infraštruktúra by mala byť pre kybernetické útoky obmedzenáRuská vláda a Kremeľ opakovane popierali vykonávanie alebo tolerovanie kybernetických útokov na základe obvinení USA a iných krajín o kybernetických útokoch na územie USA, či iné krajiny. 

 

img

 

Podobný článok: Unikátny útok sofistikovaných severokórejských hackerov. Banku takmer okradli o miliardu dolárov

 

Hovorca poľských kontrarozviedok uviedol, že útok uskutočnili hackeri známi ako UNC1151 a dodal, že kroky skupiny sú súčasťou kampane známej ako Ghostwriter zameranej na destabilizáciu krajín strednej Európy. „Tajné služby majú k dispozícii spoľahlivé informácie, ktoré spájajú túto skupinu s činnosťou ruských tajných služieb,“ uviedol hovorca vo vyhlásení.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Stretnutie Putina s Bidenom prebehlo v pozitívnom duchu, viaceré oblasti však ostali otvorené

 

Začiatkom júna poľský de facto vodca Jaroslaw Kaczynski uviedol, že kybernetický útok zasiahol najvyšších predstaviteľov poľskej vlády a bol vykonaný z ruského územia, avšak páchateľov nevypátral. Vyjadril sa po tom, čo miestne médiá informovali, že e-maily, ktoré si niektorí vládni úradníci posielali z ich súkromných e-mailových schránok, vrátane e-mailov najvyššieho poradcu predsedu vlády, boli zverejnené a sprístupnené na platforme sociálnych médií Telegram.

 

img

 

Opozičné strany kritizovali stranu Právo a spravodlivosť za to, že svoje súkromné ​​schránky používali na oficiálne výmeny e-mailov. Medzi napadnutými je viac ako 100 účtov, ktoré používajú osoby vykonávajúce verejné funkcie,“ uvádza sa v utorňajšom vyhlásení a dodáva sa, že celkovo bolo ovplyvnených viac ako 4 000 účtov poľských používateľov e-mailov. „Medzi napadnutými sú členovia bývalej i súčasnej vlády, poslanci, senátori a úradníci miestnej samosprávy,“ hovorí ďalej vyhlásenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona