Za návrat na Slovensko dostanú mladí odborníci 10-tisíc alebo 50-tisíc eur

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 07:15 • 2 min
Za návrat na Slovensko dostanú mladí odborníci 10-tisíc alebo 50-tisíc eur

BRATISLAVA – Vláda sa dnes zíde posledný raz v riadnom režime pred šesťtýždňovými letnými prázdninami. Ministri majú popri inom rozhodnúť o finančnej motivácii pre absolventov vysokých škôl v zahraničí či odborníkov, ktorí pôsobia v cudzine, aby sa vrátili späť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií spúšťa projekt s názvom Návrat domov. Na obdobie rokov 2015 až 2018 naň vyčlenili milión eur ročne.

 

Tí, ktorí vyštudovali prestížnu univerzitu, majú menej ako 40 rokov a nikdy nepodnikali na Slovensku a ani tu v posledných troch rokov nepracovali, budú motivovaní pre návrat na Slovensko sumou 10.000 eur. Slováci, ktorí pracujú na vedúcej pozícii v zahraničí viac ako 10 rokov, budú motivovaní sumou 50.000 eur.

 

Najbližšie týždne budú znamenať koniec pre slovenské veľvyslanectvá v Iraku so sídlom v Bagdade a v sýrskom Damasku. Namiesto nich vznikne nové v libanonskom Bejrúte. Dôvodom je nepriaznivá bezpečnostná situácia v spomínaných krajinách.

 

Veľvyslanectvo v Damasku prerušilo svoju činnosť koncom marca 2012 pre pokračujúcu vojnu proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Pracovníci zastupiteľského úradu sa dočasne presunuli do Bejrútu v Libanone, kde minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zriadil Pracovisko ZÚ Damask. Aj to ukončí svoje pôsobenie.

 

Na ministerstve zahraničných vecí prichádza v krátkom čase už k druhej výmene štátneho tajomníka. Vláda dnes na návrh Lajčáka odvolá Petra Javorčíka a namiesto neho vymenuje od 1. augusta Ivana Korčoka. Javorčík bude pôsobiť na Stálom zastúpení SR pri Európskej únii v Bruseli, ktorému momentálne šéfuje Korčok.

 

Rezort diplomacie predložil na rokovanie kabinetu nový zákon o rozvojovej spolupráci. Ten nahradí aktuálne platnú normu z roku 2007 o oficiálnej rozvojovej pomoci, ktorá je podľa MZV pre dnešné potreby nevyhovujúca a v prípade poskytovania dotácií neflexibilná a limitujúca. Nový zákon upravuje rozvojovú spoluprácu s partnerskými krajinami a vytvára potrebné legislatívne a inštitucionálne zabezpečenie pre jej realizáciu.

 

Na odhaľovanie daňovej trestnej činnosti majú byť po novom využívané aj krycie obchodné spoločnosti, dlžníci majú byť zverejňovaní na portáli finančnej správy a zamedziť sa má aj únikom na spotrebných daniach. Vyplýva to z ďalších opatrení Akčného plánu boja proti daňovým podvodom, ktoré má dnes prerokovať vláda.

 

Slovensko má podpísať dohodu so Spojenými štátmi americkými o vzájomnej výmene daňových informácií v rámci zákona FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Návrh na jej uzavretie je rovnako na programe vlády.

 

Cieľom FATCA je zmapovať príjmy Američanov v zahraničí a zabrániť daňovým únikom. Bankám a ostatným finančným inštitúciám založeným a pôsobiacim mimo územia USA ukladá povinnosť poskytovať informácie o účtoch Američanov.

Zoznam komodít, ktoré bude možné ambulantne predávať v obci, sa rozšíri o sladkovodné ryby, dreviny a priesady. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov na trhových miestach z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes majú prediskutovať ministri.

 

Ministri budú hovoriť aj o zdravotníckych témach. Na stole majú napríklad správu o hospodárení štátnych akcioviek, ale aj hospodárení zdravotných poisťovní. Tie vlani dosiahli zisk 12,8 milióna eur, čo je o desiatky miliónov eur menej ako rok predtým. Kladný výsledok hospodárenia vykázali štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromná Dôvera. Súkromná Union ZP skončila v strate.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona