Za násilnou smrťou mužov vo Viedni-Ottakringu môžu stáť daňové podvody

NETKY.SK • 23 Január 2014, 19:03 • 2 min
Za násilnou smrťou mužov vo Viedni-Ottakringu môžu stáť daňové podvody

VIEDEŇ - Ilegálne obchodné transakcie a daňové podvody môžu stáť za stále neobjasneným prípadom nedávnej likvidácie dvoch mužov vo viedenskej štvrti Ottakring. Vo vysielaní rakúskej verejnoprávnej televízie ORF to v stredu večer naznačil hovorca prokuratúry Gerhard Jarosch.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ide zrejme o ilegálne obchody s pohonnými hmotami, v súvislosti s ktorými došlo k veľkému daňovému úniku. Znalci problematiky pripustili, že mohlo ísť o dovoz nafty cez prístav v Rotterdame, pričom sa neplatila daň z obratu ani daň z minerálnych olejov.

Jedného z mužov, doteraz bezúhonného 45-ročného rakúskeho občana bosnianskeho pôvodu, ktorý pôsobil v komunálnej politike, zastrelili, druhú obeť - 57-ročného nemeckého občana, o ktorého sa od decembra 2013 zaujíma viedenská prokuratúra pre podozrenie z krátenia daní pri dovoze nafty v objeme viac ako 600.000 eur, zomrel na následky explózie ručného granátu. Fakt, že Nemec mohol byť zapletený do nebezpečných obchodov, naznačili aj jeho známi. Nie je však vylúčené, že doplatil ako "malá ryba" v kriminálnom zoskupení na hrozby, že prezradí viac kvôli ich podlžnostiam.

Europol podľa ORF informácie o podrobnostiach kauzy nekomentoval, poukázal však na organizované kriminálne skupiny s kontaktmi v juhovýchodnej Európe. Naďalej však zostáva otázkou, kto zastrelil spomínaného Rakúšana a za akých okolností došlo vo vozidle k explózii ručného granátu, ktorá zavinila smrť Nemca.

Rakúski kriminalisti už pred týždňom informovali, že v súvislosti s výbuchom v aute typu BMW, po ktorom sa v noci 11. januára našli telá oboch mužov, môžu takmer úplne vylúčiť teóriu o vražde a následnej samovražde. Nové poznatky vyšetrovateľov naznačili, že za činom stojí jedna alebo viacero ďalších osôb, ktoré sú v súčasnosti na úteku. Miesto nálezu oboch mužov bolo aj miestom činu. Strelec alebo viacerí strelci, ktorí troma výstrelmi smrteľne zranili jedného z mužov, sa v čase spáchania zločinu nachádzali v aute.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona