Za mrežami chcú väzňom zakázať piercing

NETKY.SK • 18 August 2013, 12:20 • 2 min
Za mrežami chcú väzňom zakázať piercing

BRATISLAVA - Doteraz sa nesmel piercing vo väzení zhotovovať, za navrhovaným sprísnením zákazu sú bezpečnostné dôvody

slovakia

left justify in out

Odsúdení a väzobne stíhaní by mali od začiatku roka 2014 stratiť možnosť nosiť vo väzení piercing. Predpokladajú to novely zákonov o výkone trestu a väzby, ktoré už schválila vláda a mieria do parlamentu. Doteraz sa zákaz vzťahoval len na zhotovovanie piercingu za mrežami rovnako, ako vo väzení platí zákaz tetovania. Ľudia za mrežami by už nesmeli nosiť ozdoby v prepichnutých častiach tela. Okrem toho má platiť aj zákaz inak narúšať svoju telesnú integritu alebo telesnú integritu iného. Za sprísnením zákazov sú predovšetkým bezpečnostné dôvody. „Nosenie piercingu pre obvineného alebo odsúdeného znamená nielen zvýšené riziko ohrozenia zdravia v prípade mimoriadnych udalostí, ako je napríklad fyzický útok inej väznenej osoby, ale aj prípadné riziko odcudzenia vzhľadom na jeho možnú hodnotu,“ uviedol Michal Čička z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Presné údaje o tom, koľko ľudí vo väzení piercing nosí, nie sú známe. „Vzhľadom na skutočnosť, že zákaz nosenia piercingu bude zákazom, ktorý doposiaľ nebol zaradený medzi povinnosti a zákazy obvinených a odsúdených, Zbor väzenskej a justičnej stráže nedisponuje údajmi o počte osôb, ktoré majú piercing,“ dodal Čička. 

Zákon v súčasnosti ukladá väzňom viacero ďalších zákazov okrem zhotovovania tetovania a piercingu. Nesmú nadväzovať kontakty s inými osobami v rozpore so zákonom alebo pokynom vydaným na jeho základe. Majú zákaz vstupovať bez sprievodu príslušníka ZVJS do zakázaných strážených priestorov, najmä v označenom zakázanom a ochrannom pásme a mimo vymedzeného priestoru výkonu trestu a pracoviska. Ďalší zákaz sa vzťahuje na výrobu, prechovávanie a požívanie návykovej látky. Okrem toho nesmú vyrábať a prechovávať predmety, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť osôb a majetku, dali by sa zneužiť na útek, mohli by narušiť ústavný poriadok alebo poškodiť zdravie. 

Väzni nesmú predstierať ochorenie a úmyselne sa poškodzovať na zdraví. Majú zákaz užívať lieky, ktoré nie sú predpísané a povolené lekárom alebo ich užívať inak, ako predpísal alebo povolil lekár. Lieky nesmú odovzdávať iným odsúdeným. Vo väzení sú zakázané aj hazardné hry a iné hry o peniaze, veci a služby. Väzni nesmú robiť činnosť, ktorá ohrozuje alebo ponižuje ľudskú dôstojnosť. Majú zakázané prechovávať tlačoviny alebo predmety propagujúce národnostnú, rasovú, etnickú alebo náboženskú neznášanlivosť, fašizmus alebo iné hnutia smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov, násilie, krutosť, ohrozujúce mravnosť. Rovnako majú zakázané tlačoviny popisujúce zhotovenie zbrane, streliva, výbušnín, návykových látok a akékoľvek predmety, ktorými by mohli mariť účel výkonu trestu. Nesmú prechovávať a používať mobilný telefón. Majú zákaz fajčiť mimo vyhradených priestorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies