Za minulý rok bolo udelených takmer 9 tisíc výnimiek ohľadom cestovania za hranice

NETKY.SK • 12 Január 2021, 07:11 • 2 min
Za minulý rok bolo udelených takmer 9 tisíc výnimiek ohľadom cestovania za hranice

BRATISLAVA - Od apríla do decembra minulého roka udelil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR 8 886 individuálnych výnimiek pre občanov.

slovakia

left justify in out

3 rezorty najviac 

Od septembra do decembra 2020 malo na žiadostiach o individuálne výnimky najväčšie zastúpenie Ministerstvo hospodárstva SR, podiel tohto rezortu je takmer 58 %. Pre Ministerstvo vnútra SR tvorili výnimky skoro 16 %, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR 7 %.

 

img

 

Pre ostatné ministertvá je podiel nižší ako 5 %. Pre podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie aj Úrad vlády je to zhodne, po 0,2 %. Podiel žiadostí rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky je nulový.

 

Individuálne výnimky 
Ako ďalej informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková, o individuálnu výnimku pre seba požiadali najmä z pracovných dôvodov členovia vlády Ján Budaj, Štefan Holý, Ivan Korčok, Ján Mičovský a Richard Sulík.

 

img

 

Výnimku dostali aj prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič z dôvodu služobných ciest. V týchto prípadoch sa vzťahovala aj na členov delegácie vrátane viacerých novinárov.

 

6-krát 

Pre podpredsedu vlády Štefana Holého úrad eviduje výnimky udelené v dátumoch 20. novembra, 27. novembra, 4. decembra, 11. decembra, 18. decembra a 8. januára, pričom žiadosť o poslednú výnimku bola stiahnutá. "ÚVZ SR nemá vedomosť, či boli udelené výnimky aj reálne využité," dodala jeho hovorkyňa.

 

Možnosť využitia 
Individuálne výnimky vo "vyhláške k hraniciam" sú možné od apríla 2020 na základe záverov Ústredného krízového štábu SR, vždy na základe žiadosti člena vlády. Jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí.

 

img

 

Dôvody boli pracovné aj súkromné. Rodinné dôvody boli odhadom v dvetisíc prípadoch. Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies