Za masívnym kybernetickým útokom, ktorý zasiahol vyše 300-tisíc počítačov môže byť KĽDR

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 11:25 • 2 min
Za masívnym kybernetickým útokom, ktorý zasiahol vyše 300-tisíc počítačov môže byť KĽDR

WASHINGTON/TORONTO - Do rozsiahleho kybernetického útoku škodlivým softvérom, ktorý v uplynulých dňoch zasiahol vyše 300.000 počítačov v prinajmenšom 150 krajinách sveta, by mohla byť zapletená Severná Kórea. Tvrdia to experti z dvoch renomovaných spoločností zaoberajúcich sa kybernetickou bezpečnosťou, ktorých dnes citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti Symantec a Kaspersky Lab uviedli, že časť kódu použitá v jednej z prvých verzií malvéru WannaCry, je zhodná s tou, akú používajú aj programy skupiny Lazarus Group. Tá je podľa mnohých počítačových expertov platformou severokórejských hackerov, ktorí podnikajú opakované útoky za účelom získania finančných prostriedkov.

 

"Toto je doteraz najlepšia stopa, akú sme objavili v súvislosti s pôvodom WannaCry," povedal Kurt Baumgartner zo spoločnosti Kaspersky Lab.

 

Obe firmy sa však zároveň zhodli na tom, že je ešte príliš zavčasu povedať, či za útokmi skutočne stála Severná Kórea.

 

Kód WannaCry potrebujú ešte viac preskúmať, pričom o pomoc požiadali aj analytikov z ďalších firiem. Autorov softvéru sa zároveň snažia vypátrať úrady na celom svete vrátane USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies