Za masakru spáchanú Islamským štátom poslala prokuratúra pred súd 36 ľudí

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:58 • 2 min
Za masakru spáchanú Islamským štátom poslala prokuratúra pred súd 36 ľudí

BAGDAD - Iracká prokuratúra nariadila dnes postaviť pred súd 36 ľudí obvinených z podielu na masakre z polovice roka 2014, keď militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) popravili zhruba 1700 armádnych odvedencov.

slovakia

left justify in out

Proces na ústrednom kriminálnom súde v Bagdade sa má začať 26. novembra, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na súdneho hovorcu Abdala Satára Birkadára. Totožnosť obžalovaných ani obvinenia vznesené voči nim Birkadár nešpecifikoval.

 

Poprava stoviek armádnych nováčikov bola súčasťou vlaňajšej ofenzívy Islamského štátu na severe Iraku, kde došlo vtedy ku kolapsu štátnych bezpečnostných síl. Sunnitskí extrémisti z IS vyhlásili, že popravili zhruba 1700 vojakov šiitského vierovyznania, ktorí sa im vzdali po odchode zo základne Camp Speicher pri meste Tikrít.

 

Fotografie zverejnené IS ukazujú početné skupiny mladých mužov, ako ich vezú nákladnými autami na polia, kde ich následne postrieľajú ležiacich na zemi vedľa seba. Ide pritom o jeden z najhorších zločinov spáchaných touto odštiepeneckou skupinou al-Kájdy.

 

Iracké orgány v júli udelili v súvislosti s masakrou pri Tikríte 24 mužom trest smrti. Šiitské milície, ktoré v apríli zohrali významnú úlohu pri spätnom dobytí Tikrítu, požadovali odplatu za popravy. Iracké vládne vojsko medzitým v danej oblasti našlo 14 masových hrobov s telami obetí vlaňajšej masakry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona