Za marcové náboženské násilie odsúdili 20 budhistov

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 10:39 • 2 min
Za marcové náboženské násilie odsúdili 20 budhistov

RANGÚN - Barmské úrady poslali do väzenia vyše 20 budhistov za ich rolu v marcových náboženských nepokojoch, pri ktorých zahynulo najmenej 44 ľudí.

slovakia

left justify in out

Rozsudky zneli na dva až desať rokov väzenia za obvinenia, ktoré zahŕňali vraždu, krádež, útok ako aj podnecovanie k nepokojom. Niektorí odsúdení dostali viac trestov, ktoré si budú musieť odslúžiť za sebou. Barmské súdy už odsúdili za tie isté nepokoje asi 15 moslimov, z ktorých viacerí dostali doživotie za vraždu. Doteraz však poslali úrady do väzenia len dvoch budhistov.

Násilie medzi moslimami a budhistami vypuklo v marci v meste Meiktila v centrálnej časti krajiny. V oblasti vyhlásili výnimočný stav, čo úradom umožnilo nasadiť tam armádu. Násilnosti sa postupne rozšírili aj do metropoly Rangún. Oficiálne prišlo o život 44 ľudí, mnohí však tvrdia, že počet obetí je vyšší. 

V Barme stúpa napätie medzi tamojšími budhistami a moslimami už dlhšie. Najhoršia situácia je v západnom štáte Rakajn. Barmskí moslimovia tvoria asi štyri percentá z celkovej populácie a väčšinou sú indického, čínskeho alebo bangladéšskeho pôvodu. Ich presný počet však nie je jasný, keďže v krajine sa už 30 rokov neuskutočnilo sčítanie obyvateľstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies