Za Mandelom príde 100 lídrov vrátane 4 prezidentov USA

NETKY.SK • 9 December 2013, 20:12 • 2 min
Za Mandelom príde 100 lídrov vrátane 4 prezidentov USA

JOHANNESBURG - Takmer sto svetových lídrov a štátnikov sa v utorok zúčastní na oficiálnej poslednej rozlúčke s juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom na futbalovom štadióne v Johannesburgu, kde sa očakáva príchod 80-tisíc ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tamojšie úrady sa pripravujú na nápor, aký krajina ešte nikdy nezažila. Podujatie otvorí svojím prejavom súčasný prezident Južnej Afriky Jacob Zuma. Následne sa na pódiu vystriedajú americký prezident Barack Obama, ktorý Mandelu považoval za svoj vzor, brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či kubánsky líder Raúl Castro. Celé podujatie bude môcť na veľkoplošných obrazovkách sledovať odhadom 120-tisíc ľudí. V pohotovosti bude 11-tisíc policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť počas rozlúčky s jednou z najväčších postáv 20. storočia.

Medzi hosťami očakávanej udalosti nebudú chýbať traja bývalí prezidenti USA - George W. Bush, Bill Clinton ani Jimmy Carter. Príde aj francúzsky prezident Francois Hollande spolu so svojím predchodcom Nicolasom Sarkozym. EÚ bude zastupovať stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, za Britániu príde premiér David Cameron a princ Charles a za Čínu viceprezident Li Joan-Čao. Palestínu bude zastupovať jej hlava Mahmúd Abbás. Prítomný bude aj kanadský premiér Stephen Harper, afganský prezident Hámid Karzaj či nemecký prezident Joachim Gauck. Chýbať, naopak, bude izraelský premiér Benjamin Netanjahu z dôvodu nákladnosti jeho príchodu do JAR či tibetský duchovný vodca dalajláma. Pre chatrné zdravie nepríde ani kubánsky revolucionár Fidel Castro. Toho Mandela nazýval svojím veľkým kamarátom a opakovane vyslovoval podporu jeho revolúcii na Kube.

Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. Laureát Nobelovej ceny mieru sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol. Po utorňajšej rozlúčke bude Mandelovo telo v otvorenej rakve vystavené tri dni v hlavnom meste Pretória, v budove, kde v roku 1994 zložil prísahu ako prvý černošský prezident JAR. Pohreb sa uskutoční v nedeľu 15. decembra a konať sa bude podľa jeho želania v mestečku Qunu, kde strávil svoje detstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies