Za lúpežný prepad chodkyne dostal zfetovaný Dušan nepodmienečný trest

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 16:43 • 2 min
Za lúpežný prepad chodkyne dostal zfetovaný Dušan nepodmienečný trest

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere tri roky za zločin lúpeže potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej pre 27-ročného Dušana Tamáša z obce Chvalová v okrese Revúca. Chvalovčan pod vplyvom návykových látok prepadol 61-ročnú ženu a opakovane od nej pýtal mobil a peniaze. Žena sa útočníkovi ubránila aj kopancom do rozkroku.

slovakia

left justify in out

Tamáš zaútočil na ženu začiatkom septembra minulého roku na ceste z obce Višňové do Chvalovej. Tá sa ponáhľala na autobus, keď ju Tamáš zozadu napadol. Chytil ju pod krk a ťahal do trávy vedľa cesty. Opakovane sa jej pritom pýtal, či má mobil a chcel od nej peniaze. Prepadnutá tvrdila, že má peniaze iba na autobus a podarilo sa jej vyšmyknúť. Nato ju útočník chytil za zápästia, neskôr za vlasy a opäť ju ťahal smerom k potoku Turiec. Vtedy ho žena kopla do rozkroku a ušla na cestu, kde volala o pomoc. Tamáš žene nespôsobil žiadnu škodu ani zranenie, ktoré by si vyžadovalo lekárske ošetrenie.

Útočníka obžalovali zo zločinu lúpeže a na súde sa k útoku priznal a napadnutej žene sa ospravedlnil. Tvrdil však, že nevedel, čo urobil, pretože bol sfetovaný a fetoval celý týždeň. Prvostupňový súd mu za lúpež so snahou získať peniaze uložil trest tri roky odňatia slobody nepodmienečne v ústave so stredným stupňom stráženia. Proti rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý požadoval prísnejšiu kvalifikáciu, pretože išlo o útok na ženu nad 60 rokov, čiže chránenú osobu. Naopak, Tamáš sa odvolal s tým, že by ho súd mal spod obžaloby oslobodiť, pretože podľa jeho názoru išlo skôr o priestupok. V prípade uznania viny nesúhlasil so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia.

Krajský súd potvrdil vinu i trojročný trest, ale vyhovel Tamášovi a na výkon trestu ho zaradil do väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Odvolanie prokurátora o uznaní za útok na chránenú osobu senát krajského súdu neakceptoval. Podľa odvolacieho senátu Tamáš sa s obeťou nepoznal, nevedel, koľko má rokov a prepadnutá žena nepôsobila ako staršia osoba, ktorú útočník ľahšie prekoná. Ba naopak, vitálna žena sa útočníkovi ubránila účinne, aj kopnutím na citlivé miesto útočníka. Znalci u obžalovaného zistili ľahkú duševnú zaostalosť, ale mohol rozpoznať nebezpečnosť svojho konania i napriek tomu, že bol pod vplyvom návykových látok.

Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné a predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu. Tamáš sa musí tiež podrobiť protialkoholickému a protitoxikomanickému liečeniu ústavnou formou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies