Za kyberšikanu hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na šesť rokov

NETKY.SK • 19 November 2022, 15:00 • 2 min
Za kyberšikanu hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na šesť rokov

BRATISLAVA - Páchateľovi, ktorý nebezpečným elektronickým obťažovaním spôsobil svojej obeti značnú škodu, získal značný prospech, respektíve bol za trestný čin už odsúdený, hrozí trest odňatia slobody na dva až šesť rokov. Na svojom webe o tom informovali Ján Piešťanský a Sabína Huťová z advokátskej kancelárie Škubla & Partneri.

slovakia

left justify in out

Ak je kyberšikana namierená proti chránenej osobe, akou je napríklad dieťa, páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na jeden až štyri roky. Rovnako je potrestaný, ak realizuje kyberšikanu z osobitného motívu, napríklad z pomsty. "Skutková podstata vyžaduje, aby bol trestný čin spáchaný úmyselne prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, počítačového systému alebo počítačovej siete," spresnili advokáti. Ako príklad kyberšikany spomenuli advokáti takzvaný "doxing", pri ktorom páchateľ cielene vyhľadáva a zverejňuje osobné údaje obete. "V praxi môže takéto konanie viesť k ohrozeniu osobnej bezpečnosti obete či kumulácii ďalšej trestnej činnosti," poukázali Piešťanský s Huťovou. Nový trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania pribudol do Trestného zákona minulý rok. Podnetom na novú právnu úpravu bol podľa advokátov narastajúci presun pracovných i súkromných aktivít obyvateľov do digitálneho sveta, ktorý ponúka množstvo priestoru na kybernetické obťažovanie. "Deklarovaným účelom novej úpravy je precizovanie skutkovej podstaty kyberšikany a jej adekvátne trestanie," spresnili advokáti. Doplnili, že do účinnosti novely ponúkal Trestný zákon iba možnosť zahrnutia kyberšikany pod iné trestné činy, ako napríklad pod nebezpečné prenasledovanie, vydieranie či nátlak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona