Za krvavé násilie na štadióne v Egypte odsúdili na smrť 11 mužov

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 13:50 • 2 min
Za krvavé násilie na štadióne v Egypte odsúdili na smrť 11 mužov

KÁHIRA - Egyptský súd poslal v nedeľu na smrť 11 mužov za ich účasť na násilnostiach počas krvavého futbalového zápasu v roku 2012, ktoré si vyžiadali desiatky obetí.

slovakia

left justify in out

Sudca už posunul svoje rozhodnutie na posúdenie veľkému muftimu, ktorý je najvyššou náboženskou autoritou v krajine a vyjadruje sa ku všetkým trestom smrti. Jeho posudok však nie je záväzný. Konečný verdikt by mal byť známy na ďalšom pojednávaní 30. mája. Muži sa môžu následne odvolať.


Egyptský súd už v januári 2013 udelil trest smrti 21 osobám za ich rolu pri krviprelievaní. Po prvom oznámení trestov vypukli demonštrácie, ktoré si vyžiadali desiatky obetí a vyhlásenie výnimočného stavu v troch provinciách. Súd tresty potvrdil o dva mesiace neskôr, pričom opäť zomreli dvaja ľudia. Odvolací súd nakoniec minulý rok verdikty zrušil a nariadil nový proces.


Počas futbalového stretnutia v egyptskom meste Port Saíd v roku 2012 zahynulo 74 ľudí a stovky utrpeli zranenia. Incident vyvolali prívrženci klubu al-Masrí, ktorí napriek priaznivému výsledku 3:1 vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého al-Ahlí v panike hľadali možnosť úniku. Terčom útoku sa podľa vlastných údajov stali preto, že podporovali revolúciu. Objavili sa preto špekulácie, že udalosti zinscenovala polícia alebo prívrženci zvrhnutého exprezidenta Husního Mubaraka. Hoci väčšina obetí zomrela v tlačenici, zasahujúci lekári tvrdili, že ošetrovali aj bodné rany. Vláda vtedy uviedla, že išlo o najväčšieho nešťastie v histórii egyptského futbalu.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies