Za krádež a konzumáciu troch bobúľ hrozna odsúdili muža na polročný trest!

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 10:40 • 2 min
Za krádež a konzumáciu troch bobúľ hrozna odsúdili muža na polročný trest!

BRATISLAVA - Za krádež a následnú konzumáciu troch bobúľ hrozna v hodnote desať centov odsúdil sudca Okresného súdu Bratislava I bratislavského dôchodcu Rudolfa Šima na polročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Náklady na jeho pobyt vo väzení budú približne 7000 eur.

slovakia

left justify in out

Muž bol však za úmyselný prečin krádeže už raz trestaný v priebehu necelého roka. "Okresný súd Bratislava I 25. februára trestným rozkazom uznal obžalovaného Rudolfa Šima za vinného z prečinu krádeže a odsúdil ho na šesťmesačný trest odňatia slobody so zaradením do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia," odpovedal dnes na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Informáciu o tomto prípade ako prvý priniesol dnes denník Nový Čas. Šimo si trest odpykáva v bratislavskej väznici.

      

Podľa obžaloby 22. februára tohto roku Šimo v obchodnom dome na Kamennom námestí v Bratislave v oddelení potravín odcudzil tri bobule hrozna stolového tmavého v celkovej hodnote 0,10 eura tak, že ich skonzumoval, pričom ho pri východe zadržal pracovník bezpečnostnej služby. Poškodenej spoločnosti nespôsobil žiadnu škodu, avšak takéhoto konania sa dopustil napriek tomu, že v predchádzajúcich 12 mesiacoch bol za podobný čin postihnutý, ako aj napriek tomu, že sa takéhoto konania dopustil, hoci bol v predchádzajúcich 24 mesiacoch za takýto čin odsúdený trestným rozkazom Okresného súdu Bratislava II v apríli 2013 za úmyselný prečin krádeže na nepodmienečný trest odňatia slobody.
      

"Toto všetko je dôsledok zmien Trestného zákona z dielne bývalého ministra spravodlivosti Daniela Lipšica. Dozorujúci sudca nemohol nič iné urobiť, len uznať vinu obžalovaného a odsúdiť ho," povedal pre TASR právny zástupca, ktorý si nepraje byť menovaný a ktorý na tento prípad upozornil.
      

"Novela Daniela Lipšica, účinná od septembra 2003, vyrobila z právneho vedomia právne bezvedomie. Ukladá tresty a postupy, ktoré sú na úkor štátu a nie v jeho prospech," myslí si advokát Alexander Filo s tým, že aj keď sú zavedené alternatívne tresty, až na výnimky ich súdy neukladajú a taktiež je prakticky nemožné uložiť k podmienečnému trestu ďalší podmienečný trest. Píše ďalej dnes denník Nový Čas.
      

Podľa štatistík Zboru väzenskej a justičnej stráže boli vlani náklady na jedného väzňa 38,29 eura na deň. Polročný pobyt za mrežami pre Rudolfa Šima tak vyjde na približne 7000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies