Za jarné útoky v Sin-ťiangu popravia 8 obvinených

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:36 • 2 min
Za jarné útoky v Sin-ťiangu popravia 8 obvinených

PEKING - Čínske orgány odsúdili na smrť osem ľudí obvinených z podielu na teroristických útokoch, ktoré sa odohrali v apríli a máji v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

slovakia

left justify in out

O rozsudku v pondelok informovali štátne médiá, podľa ktorých ďalších päť obžalovaných vyviazlo s "podmienečným" trestom smrti, čo v Číne zvyčajne znamená doživotný pobyt vo väzení. Štyrom obvineným súd uložil miernejšie väzenské tresty.

 

Železničná stanica v oblastnom hlavnom meste Urumči bola v apríli dejiskom útoku, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dvojice páchateľov vyzbrojených nožmi a bombami a 79 ľudí utrpelo zranenia. V máji zahynulo ďalších 39 ľudí na miestnom trhovisku, kde útočníci vyhodili nálože z okien svojich áut. Násilie v Sin-ťiangu a iných častiach Číny, ktoré si za posledné dva roky vyžiadalo stovky mŕtvych, Peking pripisuje militantným islamistom. Štátna televízia odvysielala rozhovory s niektorými z obvinených, ktorí povedali, že sa nechali zlákať a svoje činy ľutujú. Hovorca exilovej skupiny Svetový ujgurský kongres to komentoval slovami, že vzhľadom na silno spolitizované prostredie proces nie je možné považovať za spravodlivý. 

 

Autonómna oblasť na severozápade Číny je domovom zhruba deväťmiliónovej národnostnej menšiny Ujgurov, medzi ktorými sa šíria separatistické nálady motivované údajným kultúrnym a náboženským útlakom zo strany Pekingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies