Za Islamský štát už bojuje 15-tisíc zahraničných bojovníkov z 80 krajín

NETKY.SK • 31 Október 2014, 14:11 • 2 min
Za Islamský štát už bojuje 15-tisíc zahraničných bojovníkov z 80 krajín

LONDÝN - K povstalcom z radikálnej skupiny Islamský štát (IŠ) sa už pridalo vyše 15-tisíc zahraničných bojovníkov z 80 krajín sveta. Vyplýva to z najnovšej správy OSN, ktorú priniesol britský denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Dokument nemenuje všetkých 80 krajín, no konštatuje, že ide aj o štáty, v ktorých sa predtým neprejavil islamský extrémizmus, ako sú Maldivy, Čile a Nórsko. Po návrate bojovníkov budú podľa neho tieto krajiny čeliť hrozbe útokov týchto radikalizovaných extrémistov. Dôvodom, prečo sa zahraniční bojovníci pridávajú k IŠ, je podľa OSN klesajúca popularita a vplyv teroristickej siete al-Kájda, od ktorej sa IŠ začiatkom tohto roka odtrhol. Obe tieto skupiny sa však sústreďujú najmä na boj proti zahraničných cieľom, hoci IŠ zatiaľ pôsobí len v rámci hraníc krajín, v ktorých bojuje.

 

Islamský štát už obsadil rozsiahle časti Iraku a Sýrie, kde vyhlásil islamský kalifát. Na obsadených územiach sunnitskí povstalci terorizujú najmä obyvateľstvo, ktoré patrí k inému etniku či náboženskej skupine. Spojené štáty a ich spojenci odštartovali letecké útoky proti pozíciám IŠ, výraznejší úspech však zatiaľ nezaznamenali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona