Za Hanlona Vůjtek, za Hossu Oremus, za Bondru Sykora

NETKY.SK • 17 August 2011, 16:56 • 2 min
Za Hanlona Vůjtek, za Hossu Oremus, za Bondru Sykora

Za Hanlona Vůjtek, za Hossu Oremus, za Bondru Sykora

slovakia

left justify in out

img

Slovenskú hokejovú reprezentáciu povedie český tréner Vladimír Vůjtek st., zmluva znie do 31. decembra 2012. Jedným z jeho asistentov po Františkovi Hossovi a Ľubomírovi Pokovičovi bude Peter Oremus. Po stredajšom zasadnutí Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja to oznámili jeho členovia.
      Exekutíva vyberala medzi Vůjtekom a Ján Filcom, ktorý A-tím viedol už dvakrát predtým. Naopak, hoci je tradícia českých trénerov na hokejovom Slovensku čoraz silnejšia, na najdôležitejšiu striedačku sa odborník od západných susedov postaví po prvý raz. Generálny sekretár SZĽH Otto Sykora, ktorý sa zároveň stal namiesto Petra Bondru generálnym manažérom reprezentácie, pre TASR zdôraznil, že nástupca Kanaďana Glena Hanlona musí rátať s celoročnou činnosťou:
       "Hľadali sme trénera, ktorý by dokázal všetky svoje sily sústrediť len na slovenský nároďák, to bola pre nás najdôležitejšia vec. Samozrejme, že skúsenosť a odbornosť, o tom sa ani netreba zmieňovať. Dnes máme s reprezentáciou dva hlavné ciele. V prvom rade ide o to, aby sa káder pomaličky omladzoval a potom je to nejaký úspech na majstrovstvách sveta, aby sa garantovala účasť na olympiáde. To sú dva veľmi náročné ciele, ktoré zvládnuť bude veľmi ťažké. Preto si to zo strany nového trénera bude vyžadovať sústavnú pozornosť a nielen raz za mesiac sa s mužstvom zísť počas sústredenia. V súčasnosti vieme, že 99 percent hráčov slovenského reprezentačného mužstva budú tvoriť hokejisti pôsobiaci v Európe a pre trénera z toho budú vyplývať povinnosti pravidelne ich sledovať a byť s nimi v neustálom kontakte."
      Vůjtek preberá slovenskú reprezentáciu v komplikovanej situácii. Hneď po chabom a nepresvedčivom vystúpení pod Hanlonovým vedením na MS v Kolíne krajina v renkingu IIHF klesla zo 7. na 8. priečku a teraz, po bratislavskom šampionáte dokonca o ďalšie dve pozície na desiatu. Znamená to, že nad Tatrami visí olympijský "Damoklov meč" - Slováci sú momentálne mimo priameho postupu na ZOH v Soči. Hanlonov nástupca bude mať za úlohu o rok v Helsinkách uspieť tak, aby sa Slovensko (pravdepodobne na úkor Nórska a Nemecka) posunulo aspoň na 9. pozíciu pošampionátového rebríčka, čím by sa vyhlo olympijskej kvalifikácii.
      Slovenský hokej odštartuje púť v novom formáte majstrovstiev sveta vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Súpermi reprezentácie v základnej skupine na MS 2012 budú domáci hráči, Kanada, USA, Švajčiarsko, Bielorusko, Francúzsko a Kazachstan. Druhú vetvu tvorí švédska metropola s domácimi Tre Kronor, Ruskom, Českom, Nemeckom, Nórskom, Lotyšskom, Dánskom a Talianskom. Je to upravená verzia predbežne stanovenej renkingovej štruktúry (1-4-5-8-9-12-13-16), v ktorej Slovensko malo pôvodne hrať s druhým a tretím tímom rebríčka IIHF (2-3-6-7-10-11-14-15). Najlepšie štyri tímy z oboch 8-členných skupín postúpia do štvrťfinále, posledné z osmičiek zostúpia do nižšej kategórie MS. Tímy z 5.-7. miesta oboch skupín už nebudú hrať žiadne ďalšie zápasy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies