Za hackerským megaútokom stál nemenovaný štát

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:41 • 2 min
Za hackerským megaútokom stál nemenovaný štát

Za hackerským megaútokom stál nemenovaný štát

slovakia

left justify in out

img

Rozsiahla séria hackerských útokov na počítačové siete zasiahla počas piatich rokov 72 organizácií, vrátane OSN, podnikateľských korporácií a vlád viacerých štátov. Oznámila to spoločnosť pre počítačovú bezpečnosť McAfee, ktorá útoky odhalila.
      Firma je presvedčená, že za útokmi stál jeden štát, odmietla ho však pomenovať. Niektorí bezpečnostní odborníci hovoria, že dôkazy ukazujú na Čínu, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      Dlhý zoznam objektov útokov zahŕňa vlády Spojených štátov, Taiwanu, Indie, Južnej Kórey, Vietnamu a Kanady, ako aj organizáciu ASEAN (Združenie krajín juhovýchodnej Ázie), Medzinárodný olympijský výbor, Svetovú antidopingovú agentúru a množstvo firiem od vojenského priemyslu po oblasť moderných technológií.
      V prípade OSN hackeri prenikli v roku 2008 do počítačového systému sekretariátu v Ženeve a takmer dva roky nenápadne prečesávali kvantá utajených údajov, uviedla firma McAfee.
      "Prekvapila nás obrovská škála postihnutých organizácií a zarazila nás drzosť páchateľov," vyhlásil v stredu viceprezident McAfee pre výskum hrozieb Dmitri Alperovitch.
      Čo sa stalo s uniknutými údajmi, je podľa Alperovitcha stále zväčša otvorenou otázkou. "Aj keby bol len zlomok z nich využitý na vývoj konkurenčnejších výrobkov alebo na porazenie protivníka v kľúčových vyjednávaniach, táto strata predstavuje obrovskú ekonomickú hrozbu," konštatoval.
      McAfee zistil rozsah hackerských útokov v marci tohto roka pri skúmaní obsahu podozrivého servera, na ktorý firma naďabila v roku 2009 v rámci vyšetrovania hackerských útokov proti spoločnostiam obranného priemyslu.
      Niektoré z útokov trvali len mesiac, najdlhší - proti olympijskému výboru nemenovaného ázijského štátu - s prestávkami až 28 mesiacov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies