Za Galka sa odpočúvali civilné osoby priamo na ministerstve obrany!

NETKY.SK • 7 August 2013, 07:57 • 2 min
Za Galka sa odpočúvali civilné osoby priamo na ministerstve obrany!

BRATISLAVA - Až 95 percent žiadostí o odpočúvanie v afére ministerstva obrany z čias Ľubomíra Galka sa týkalo výlučne civilných osôb. Tvrdí to denník Pravda, ktorému sa podarilo získať túto informáciu z prostredia vyšetrovania. Navyše časť odpočúvaní bola podľa nových informácií uskutočnená priamo na ministerstve obrany, napísala Pravda.

slovakia

left justify in out

Od vypuknutia kauzy na jeseň v roku 2011, keď vyšlo najavo masové sledovanie civilistov vojenskými špiónmi, sa podľa Pravdy asi najviac špekulovalo o úlohe Galka (SaS). Toho vtedajšia premiérka Iveta Radičová pre podozrenie z rozsiahleho zneužitia tajných služieb odvolala z funkcie ministra. Rovnako padol aj riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol Brychta. V celej kauze bolo doteraz obvinených päť agentov takmer z 30 skutkov vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa. Samotný Galko vždy akúkoľvek účasť na odpočúvaní a zneužitie tajných služieb popieral. Pravde sa však podarilo získať výpoveď dnes už bývalého dôstojníka, ktorý vyvracia tvrdenia exministra Galka. Práve slová tohto spravodajcu by mohli celú kauzu pohnúť dopredu. Pravdu požiadal, aby jeho meno nebolo zverejnené. Ide o pracovníka, ktorého oddelenie malo na starosti použitie informačno-technických prostriedkov. „Bol fyzicky na pracovisku VOS, ktorého úlohou je zabezpečovať odpočúvanie telefonických hovorov,“ povedal Pravde o exministrovi. 

Ešte pred vypuknutím celej kauzy spísal sťažnosť svojim vtedajším nadriadeným, v ktorej spomína aj to, že sa vtedajší minister nachádzal na pracovisku, ktoré zabezpečuje odpočúvanie. Podľa Pravdy je to ďalšia nová informácia, pretože doteraz sa predpokladalo, že odpočúvanie pre vojakov uskutočňoval Policajný zbor vo svojich priestoroch. Človek z bezpečnostných služieb, ktorého Pravda v tejto súvislosti oslovila, potvrdil, že odpočúvanie si dokáže realizovať aj samotné ministerstvo obrany. K technickým podrobnostiam sa však nevyjadril. 

Zákon v tomto prípade len stroho hovorí, že používanie informačno–technických prostriedkov (ITP) pre Vojenské spravodajstvo na základe písomnej žiadosti a po predložení písomného súhlasu zákonného sudcu technicky zabezpečuje Policajný zbor. „Znamená to, že bola vyvedená technológia na ministerstvo obrany? Používali ju agenti protizákonne?“ uviedla Pravda. Na to má odpovedať prebiehajúce vyšetrovanie. Na citáciu zákona odkázalo Pravdu aj súčasné vedenie ministerstva obrany. Na priamu otázku, či sa takéto priestory na odpočúvanie nachádzajú na ministerstve obrany, hovorkyňa Martina Balleková iba uviedla, že „informácie týkajúce sa technického zabezpečenia odpočúvania a zaznamenávania v rámci telekomunikačných činností medzi Policajným zborom SR a Vojenským spravodajstvom sú utajovanými skutočnosťami“. „Z dôvodu zákonnej prekážky ich nemôžeme špecifikovať,“ reagovala pre Pravdu. 

Exminister Galko prostredníctvom svojej hovorkyne odmietol akúkoľvek svoju prítomnosť na online odpočúvaní. „To je absolútny nezmysel. VOS nemá vlastný odpočúvací systém a odposluchy realizuje prostredníctvom Policajného zboru. Na režimové pracovisko polície som ako minister obrany nemal prístup, takže som sa na žiadnych online odposluchoch nemohol zúčastňovať,“ napísal v reakcii Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies