Za extrémistické výzvy na internete bude po novom v Rusku aj väzenie!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 17:07 • 2 min
Za extrémistické výzvy na internete bude po novom v Rusku aj väzenie!

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal návrh zákona, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za podporovanie extrémizmu a podnecovanie extrémistických aktivít na internete. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Dokument schválila Štátna duma (dolná komora parlamentu) 20. júna a Rada federácie (horná komora) o päť dní neskôr. Zákon zavádza nový článok v trestnom zákonníku, ktorý ukladá tresty za "poskytovanie alebo zhromažďovanie financií alebo za poskytovanie finančných služieb vedome určených na podporovanie pokusov organizovať, pripravovať a páchať najmenej jeden z extrémistických zločinov alebo za podporovanie aktivít extrémistickej komunity alebo extrémistickej organizácie".
     

Okrem iného za tieto trestné činy hrozí páchateľovi pokuta 300.000 až 500.000 rubľov (približne 6500 až 10.760 eur), povinné práce do 200 hodín, nápravné práce na obdobie jedného až dvoch rokov alebo väzenie do troch rokov. V prípade spáchania skutku v úradnom postavení je maximálny trest šesť rokov za mrežami.
     

Vinník bude zbavený trestnej zodpovednosti, "ak pomôže predísť alebo zastaviť zločin, ktorý podporoval, alebo pomôže zastaviť činnosť extrémistickej komunity alebo extrémistickej organizácie".
     

Zákon taktiež trestá vo forme povinných prác alebo väzenia do päť rokov verejné výzvy na uskutočňovanie extrémistických aktivít nielen prostredníctvom médií, ako to bolo doteraz, ale aj prostredníctvom internetu. Takisto umožňuje zhabanie majetku získaného páchaním extrémistických zločinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies