Za emisie majú platiť aj aerolínie mimo EÚ, tvrdí hlavná poradkyňa ESD

NETKY.SK • 7 Október 2011, 20:01 • 2 min
Za emisie majú platiť aj aerolínie mimo EÚ, tvrdí hlavná poradkyňa ESD

Za emisie majú platiť aj aerolínie mimo EÚ, tvrdí hlavná poradkyňa ESD

slovakia

left justify in out

img

Úsilie Európskej únie prinútiť všetky letecké spoločnosti platiť za emisie skleníkových plynov získalo dnes veľkú podporu, keď generálna advokátka Európskeho súdneho dvora (ESD) navrhla súdu zamietnuť sťažnosť amerických aerolínií.
Letecké spoločnosti z Kanady a USA, ako aj Americká asociácia leteckej dopravy (ATA) podali na pôdu súdu žalobu s tým, že EÚ nemá právomoc zaradiť aj mimoeurópske aerolínie od budúceho roka do systému obchodovania s emisiami. Na základe plánu EÚ budú musieť všetky spoločnosti, ktorých lietadlá využívajú letiská únie, kupovať emisné povolenky. Do roku 2020 by si mali kupovať 15 % povoleniek, zvyšok budú dostávať zdarma.
Podľa amerických aerolínií však únia nemôže zaviesť takéto pravidlá aj pre spoločnosti mimo tohto bloku. Jednou z mnohých sťažností je aj tá, že únia nemá právomoc na žiadanie povoleniek na objem emisií, ktorý lietadlá vyprodukujú mimo vzdušného priestoru Európskej únie. Na takéto pravidlo by mali doplatiť najmä prepravcovia s veľkým počtom diaľkových letov.
Generálna advokátka Európskeho súdneho dvora Juliane Kokottová však ich tvrdenia odmietla. Podľa nej zaradenie celej medzinárodnej leteckej prepravy do systému obchodovania s emisiami je v súlade s princípmi medzinárodného práva a neporušuje suverenitu iných štátov či právo v oblasti otvorených morí.
Názor generálneho advokáta síce nie je pre súd záväzný, ten ho však väčšinou akceptuje. Rozhodnutie súdu nasleduje obyčajne niekoľko mesiacov po vyjadrení advokáta.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies