Za dva dni zachránili ďalších takme 2300 ohrozených utečencov

NETKY.SK • 13 December 2016, 06:59 • 2 min
Za dva dni zachránili ďalších takme 2300 ohrozených utečencov

RÍM - Ďalších 1134 migrantov, ktorí sa za životunebezpečných podmienok vydali z pobrežia Líbye na plavbu smerom do Európy, zachránili včera z vôd Stredozemného mora pri deviatich záchranných operáciách za účasti viacerých plavidiel.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom talianska pobrežná stráž.

Podľa rovnakého zdroja sa zachraňované osoby plavili na ôsmich člnoch a jednej menšej lodi.

Už v nedeľu sa pri siedmich záchranných akciách podarilo dostať do bezpečia celkove 1164 utečencov. Záchranári našli pri tom aj telá šiestich zosnulých.

V Taliansku rátajú do konca roka 2016 s rekordným počtom utečencov. Ak bude doterajší trend pokračovať, na Sicílii zaznamenajú rekordných 190.000 príchodov nových utečencov, predpovedá rezort vnútra v Ríme a pripomína, že by to znamenalo jasné prekonanie doterajšieho rekordu spred dvoch rokov (170.000).

Medzi migrantmi, ktorí dorazili v tomto roku do Talianska, sú početne zastúpení aj občania Nigérie, Eritrey, Guiney, Pobrežia Slonoviny, Gambie či Bangladéša.

Väčšina utečencov predovšetkým z čierneho kontinentu sa na úteku stáva terčom vykorisťovania a človeka nedôstojných praktík. Vyplýva to z výsledkov aktuálnej štúdie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

Podľa nich sú títo ľudia proti ich vôli zadržiavaní a nútení k práci nezriedka bez jej zaplatenia.

Na otázky anketárov IOM odpovedalo v období september-november 2016 takmer 7500 utečencov z 38 krajín, a to v Grécku, Taliansku, Macedónsku, Bulharsku, Srbsku a Maďarsku. Na minimálne jednu zo šiestich otázok o osobných skúsenostiach s vykorisťovaním odpovedali utečenci z Afriky z viac ako troch štvrtín (76 percent) slovom áno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies