Za dopadnutie drogového bossa Guzmána vypísali odmenu 3,4 milióna

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 07:15 • 2 min
Za dopadnutie drogového bossa Guzmána vypísali odmenu 3,4 milióna

MEXICO CITY - Mexickému drogovému bossovi Joaquínovi Guzmánovi prezývanému "El Chapo" (Krpec) pomáhali pri sobotňajšom úteku členovia bezpečnostného personálu.

slovakia

left justify in out

Len takto sa dá vysvetliť jeho útek z prísne stráženého väzenia El Altiplano. Z tohto dôvodu bol odvolaný jeho riaditeľ, povedal v pondelok mexický minister vnútra Miguel Ángel Osorio Chong.

 

Mexická polícia a ozbrojené sily po Guzmánovi naďalej pátrajú. Prostredníctvom policajnej organizácie Interpol vyhlásili po ňom medzinárodné pátranie. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísala generálna prokuratúra odmenu vo výške 60 miliónov pesos (približne 3,4 milióna eur).

 

Útelk "El Chapa" je vážnou ranou pre bezpečnostnú politiku prezidenta Enrique Peňu Nieta. Od koncom roka 2012, začiatku jeho funkčného obdobia, bolo zabitých alebo zajatých 93 zo 122 najhľadanejších zločincov Mexika. Zatknutie Guzmána v minulom roku bolo považované za veľký úspech pre vládu. Jeho opätovný útek označil Peňa Nieto za "neodpustiteľný".

 

Minister vnútra odmietol nedbalosť zo strany štátu, aj keď mexické aj americké orgány údajne vedeli o tom, že Guzmán pripravuje svoj útek. "Táto chyba nás všetkých zahanbila", povedal Osorio Chong, keďže väznica El Altiplano je monitorovaná kamerami a Guzmán nosil elektronický náramok.

 

Guzmán unikol v sobotu tajne vykopaným tunelom, ktorý ústil do budovy ležiacej juhozápadne od väznice. Podzemná chodba bola 1,5 kilometra dlhá, približne 1,7 metra vysoká a 80 centimetrov široká a mala aj osvetlenie a vetranie. Zemina sa z tunela vyvážala motorkou jazdiacou po koľajniciach.

 

 

Guzmána, jedného z vodcov obávaného drogového kartelu Sinaloa a jedného z najvplyvnejších zločincov Mexika, zatkli vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, keď bol viac ako desať rokov na úteku. "El Chapo" figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

 

Guzmána prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona