Za chyby pri verejnom obstarávaní hrozí mestu astronomická pokuta

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 12:03 • 2 min
Za chyby pri verejnom obstarávaní hrozí mestu astronomická pokuta

Za chyby pri verejnom obstarávaní hrozí mestu astronomická pokuta

slovakia

left justify in out

img

Mestu Považská Bystrica hrozí od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) astronomická pokuta za porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Tá sa odvíja od výšky obstarávanej sumy a v prípade Považskej Bystrice sa môže vyšplhať až na viac ako 330.000 eur. O jej výške rozhodne ÚVO v rámci správneho konania.
ÚVO podľa riaditeľky odboru kontroly Beáty Šimorovej koná v správnom konaní. Mestu ako verejnému obstarávateľovi vyčíta pochybenia pri obstarávaní predmetov verejnej objednávky týkajúcej sa nakladania s komunálnym odpadom.
Ako povedal hlavný kontrolór mesta Považská Bystrica Marián Sičák, podľa ÚVO urobilo mesto Považská Bystrica ešte v roku 2007 verejné obstarávanie bez zverejnenia. "Na mesto boli dané tri správne konania ohľadom uloženia pokuty. Mesto reagovalo tým spôsobom, že dalo návrh na zrušenie opatrení zo strany ÚVO, lebo mesto si myslí, že nedošlo k porušeniu zákona tak, ako to uvádza ÚVO," informoval Sičák s tým, že výška pokuty môže byť maximálne päť percent z obstarávanej sumy.
Podľa primátora Považskej Bystrice Miroslava Adameho verejné obstarávanie robila osoba odborne spôsobilá, ktorá mala v zmluve zároveň aj uvedenú zodpovednosť za následné škody. Istý čas podľa neho pracovala aj na Úrade pre verejné obstarávanie, a tak o jej odborných schopnostiach neboli pochybnosti.
Poslanec mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici Karol Janas si myslí, že vysoká pokuta by bola v dnešnej finančnej situácii pre ďalšie fungovanie mesta veľmi vážnym problémom a v prípade jej uloženia by bolo treba okamžite prijať mimoriadne opatrenia.
"Ak by sa takáto informácia potvrdila, tak by bolo treba prijať absolútne nekompromisné opatrenia voči tým, ktorí boli za takéto spackané verejné obstarávanie zodpovední," zdôraznil Janas.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona