Za chorého alebo seniora by mohol sociálnu dávku prebrať osobitný príjemca

NETKY.SK • 28 Máj 2018, 12:10 • 2 min
Za chorého alebo seniora by mohol sociálnu dávku prebrať osobitný príjemca

BRATISLAVA - Za seniorov či ťažko zdravotne postihnutých by mohol prebrať sociálnu dávku osobitný príjemca v prípade, že si ju človek nemôže prebrať osobne alebo ak nemajú zriadený bankový účet. Mohol by tak za nich urobiť rodinný príbuzný. Navrhujú to opozičné poslankyne za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a Renáta Kaščáková v novele zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Ďuriš Nicholsonová upozornila, že stovky seniorov či ťažko zdravotne postihnutých majú problémy s vyplácaním dávok sociálneho poistenia v hotovosti, ak napríklad ochorejú alebo sa ocitnú v nemocnici a nemajú zriadený bankový účet. Takýto človek si tak osobne nemôže vybrať napríklad dôchodok a rodine vznikajú problémy.

 

"V dôsledku tejto skutočnosti nastávajú v ich živote problémy, nakoľko, ak im nie je vyplatený napríklad starobný alebo invalidný dôchodok, ich príbuzní nemajú právnu šancu sa k ich dôchodku dostať a v dôsledku toho nemajú z čoho za nich zaplatiť napríklad úhradu spojenú s užívaním ich bytu, za energie a iné poplatky ako telefón, poplatky za lieky a zdravotnícky materiál či poplatky v zdravotníckom zariadení," vysvetlila v pléne Ďuriš Nicholsonová.

 

Preto navrhujú ustanoviť osobitného príjemcu, teda nejakú blízku rodinnú osobu, ktorá by v takýchto prípadoch mohla za nich dávku prebrať. Sociálna poisťovňa by bola povinná ustanoviť osobitného príjemcu len na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára najneskôr do 3 dní.

 

Návrh reaguje aj na situácie, ak by poberateľ dávky sociálneho poistenia nemal žiadnu blízku osobu alebo inú osobu v pomere rodinnom alebo obdobnom, ktorá by dôvodne pociťovala ujmu poberateľa dávky ako svoju vlastnú ujmu, aby bolo možné rovnako v priebehu 3 dní ustanoviť za osobitného príjemcu aj obec, kde má poberateľ dávky trvalý pobyt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona