Za cestovanie do irackého Mósulu hrozí Austrálčanom 10 rokov väzenia

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 15:52 • 2 min
Za cestovanie do irackého Mósulu hrozí Austrálčanom 10 rokov väzenia

CANBERRA - Iracké mesto Mósul obsadené bojovníkmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) v pondelok Austrália vyhlásila za teroristickú oblasť, do ktorej majú občania zakázané vstupovať alebo v nej zotrvávať bez náležitého dôvodu.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia austrálskej ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej sa na druhé najväčšie mesto Iraku a okolie vzťahuje ustanovenie trestného zákonníka, ktoré vytvorili v októbri s cieľom obmedziť verbovanie bojovníkov spomedzi Austrálčanov. Ešte v decembri sa stala prvou takouto zakázanou oblasťou sýrska provincia ar-Rakka známa ako hlavná bašta IŠ. Prípadné nerešpektovanie zákazu je kvalifikované ako trestný čin, za ktorý hrozí až 10-ročný pobyt vo väzení.

 

Podľa vyhlásenia Bishopovej na pôde parlamentu v Canberre pomôže rozšírenie o Mósul austrálskym orgánom "vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí spáchali vážne teroristické zločiny, kam patrí spolčovanie sa s teroristickými organizáciami a boj po ich boku". Ministerka poukázala na situáciu v severoirackej metropole, kde sunnitskí extrémisti okrem iného verejne stínajú hlavy a ničia historické i náboženské objekty. Ako príklad uviedla "januárovú popravu 13 dospievajúcich chlapcov len za to, že sledovali futbalový zápas".

 

Austrálska vláda vo februári uviedla, že po boku teroristických skupín v Iraku a Sýrii bojuje alebo ich inak podporuje najmenej 90 Austrálčanov. Vyše 20 občanov Austrálie už v bojoch zahynulo, zatiaľ čo 30 bojovníkov sa do krajiny vrátilo. Úrady v Austrálii tiež evidujú najmenej 140 osôb aktívne podporujúcich extrémistické skupiny a vyše 90 občanom podozrivým z extrémizmu odobrala cestovné pasy, aby nemali možnosť odísť alebo sa vrátiť.


sm;hd



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies