Za boj proti obchodu s ľuďmi sme dostali od USA opäť jednotku

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 15:14 • 2 min
Za boj proti obchodu s ľuďmi sme dostali od USA opäť jednotku

BRATISLAVA - Spojené štáty americké potvrdili Slovensku najlepšiu známku v hodnotení boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

V najnovšej správe amerického rezortu diplomacie Slovensko obhájilo hodnotenie "jedna", ktoré nás radí do skupiny štátov najlepšie bojujúcich proti tomuto druhu kriminality. Najvyššie hodnotenie má Slovensko od roku 2011. Správu zverejnili na webstránke ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA vydáva každoročne správu o stave obchodovania s ľuďmi vo svete. Dokument hodnotí jednotlivé štáty v dodržiavaní minimálnych štandardov eliminácie obchodovania s ľuďmi. Slovensko je podľa správy zdrojová, tranzitná aj cieľová krajina pre mužov, ženy a deti, s ktorými sa obchoduje pre sex a nútenú prácu. Správa hovorí aj o obetiach - slovenských Rómkach, ktoré bývajú najmä v Británii obeťami nútených sobášov s občanmi tretích krajín, ktorí sa zväzkom s občiankou EÚ chcú vyhnúť vyhosteniu. Na druhej strane dokument konštatuje, že muži a ženy z Ukrajiny, Moldavska, Bulharska, Rumunska a Vietnamu bývajú zneužívaní na nútené práce na Slovensku. Materiál spomína aj rómske deti, ktoré nútia v Británii ku kriminalite. 

 

Na Slovensku funguje spoluprácou ministerstva vnútra a partnerských mimovládnych organizácií Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Minulý rok zaradili do programu 30 osôb, ktorým poskytli komplexnú pomoc. Išlo o 21 ženských obetí a deväť mužských. Od roku 2008 do roku 2013 cez program pomohli 151 osobám, ktoré prejavili záujem o vstup do programu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies