Za batožinu stratenú pri nehode má dopravca zaplatiť minimálne 1200 eur

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:21 • 2 min
Za batožinu stratenú pri nehode má dopravca zaplatiť minimálne 1200 eur

Za batožinu stratenú pri nehode má dopravca zaplatiť minimálne 1200 eur

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR navrhuje vyššie náhrady škôd spôsobených pri dopravných nehodách. Týkať sa má cestujúcich na diaľkových autobusových linkách a zájazdovej dopravy. "Ak sa im stratí batožina, dopravca im musí nahradiť škodu, najmenej vo výške 1200 eur," informovalo MDVRR SR. Zmena má prísť s návrhom nového zákona o cestnej doprave.
      Pri smrti cestujúceho sa má náhrada pohybovať na úrovni minimálne 220.000 eur za každý prípad. Nový zákon by mala vláda prerokovať už v priebehu augusta a septembra tohto roka. "Predpokladaná účinnosť zákona je od 1. januára 2012," tvrdí ministerstvo.
      Zmeny k lepšiemu by mali podľa MDVRR pocítiť aj cestujúci, ktorí si kupujú k cestovným lístkom miestenky. Po novom totiž nebudú musieť byť v autobuse najmenej päť minút pred odchodom linky. "Miestenka im bude platiť, aj keď prídu o niečo neskôr, respektíve presne v čase odchodu linky," vysvetľuje rezort dopravy.
      Práva pribudnú aj zdravotne ťažko postihnutým osobám (ZŤP). Vodiči dopravných prostriedkov budú totiž musieť absolvovať špeciálne školenia na pomoc ZŤP osobám. Pomoc sa týka oznamovania príchodu na stanicu, presunu k odbavovaciemu pultu, do čakárne či na nástupište a nástupu do vozidla. Týkať sa bude aj pohybu v dopravnom prostriedku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies