Za aprílový bombový na železničnej stanici sú zodpovední Ujguri

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 11:41 • 2 min
Za aprílový bombový na železničnej stanici sú zodpovední Ujguri

PEKING - Za aprílový bombový útok, pri ktorom na železničnej stanici v západočínskom meste Urumči zahynuli traja ľudia a 79 ľudí utrpelo zranenia, je zodpovedné Islamské hnutie východného Turkestanu, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správu čínskej polície.

slovakia

left justify in out

Bombový útok na železničnú stanicu, ku ktorému došlo v nepokojnej autonómnej oblasti Sin-ťiang, podnikli podľa čínskej polície dvaja náboženskí extrémisti, ktorí pri výbuchu tiež zahynuli. 
      

Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang, kde je väčšinovým moslimské obyvateľstvo - Ujgurovia -, sa zmieta v násilnostiach už niekoľko rokov. Vláda často obviňuje z útokov militantné islamistické skupiny, ktoré sa usilujú o vytvorenie samostatného štátu Východný Turkestan.
     

Exilové skupiny Ujgurov žijúcich v zahraničí a mnohé ľudskoprávne organizácie tvrdia, že dôvodom napätia je najmä tvrdý postup polície a obmedzenia pri uplatňovaní si národnostných práv ujgurskej komunity. Vláda v Pekingu podobné obvinenia odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies