Za alkohol súdia starostu obce Králiky

NETKY.SK • 20 Január 2014, 16:41 • 2 min
Za alkohol súdia starostu obce Králiky

BANSKÁ BYSTRICA 20. januára (SITA) – Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie so 45-ročným starostom obce Králiky Ivanom Škamlom, ktorého prokurátor žaloval za jazdu pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

Súd hneď po zistení deliktu rozhodol trestným rozkazom v skrátenom konaní a starostu odsúdil na peňažný trest 500 eur a ročný zákaz šoférovania. Verdikt sa nestal právoplatným, pretože starosta voči nemu podal odpor a súd musel nariadiť hlavné pojednávanie.
Starostu chytili policajti, keď v noci z 18. na 19. decembra 2013 šoféroval po obci Králiky na vozidle Škoda Fabia pod vplyvom alkoholu. Pri skúške zistili starostovi v dychu viac ako 1,3 promile alkoholu a pri opakovanom teste vyše 1,6 promile. Obhajca obžalovaného vyhlásil, že žaloba nie je odôvodnená. Spochybnil čas kontroly policajtov, ich postup pri dychovej skúške i kvalitu prístroja. 
V inkriminovaný deň mal starosta veľa povinností. Okrem iného s viacerými občanmi pripravovali ľadovú plochu pre deti. Na záver brigádnikov pozval na pivo, sám vypil tri-štyri pivá. Auto chcel odviezť domov preto, lebo na mieste pri kostole, kde ho mal zaparkované, mu ho vandali asi pred mesiacom poškodili. Priznal, že bol pod vplyvom alkoholu, ale tvrdil, že nejazdil po verejných komunikáciách, ale po súkromnom neoplotenom pozemku a aj to iba necelých dvesto metrov a rýchlosťou asi 20 kilometrov za hodinu. 

Súd odročil pojednávanie na neurčito. Na návrh obhajoby predvolá svedkov, ktorých policajti kontrolovali pred starostom a oboch členov policajnej hliadky. Vyžiada si tiež certifikát na alkotester a návod na jeho obsluhu. Starosta totiž uviedol, že pri prvej skúške prístroj reagoval až na tretí pokus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona