Za akých okolností nastáva záporná cena ropy?

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 22:03 • 2 min
Za akých okolností nastáva záporná cena ropy?

NEW YORK - Hnacou silou svetovej ekonomiky je práve ropa. Koronakríza však zasiahla aj tento segment. Cena májového kontraktu na americkú ropu WTI zmazala straty a dnes sa vrátila do pozitívneho teritória po tom, ako začiatkom týždňa (20. 4.) sa dostala prvýkrát v histórii do mínusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zásah ropného trhu

Výpredaj na ropnom trhu však pokračoval, júnový kontrakt na WTI uzavrel s mínusom o vyše 40 %, pričom počas obchodovania strácal viac než 60 %. Masívny výpredaj sa rozširuje na ďalšie kontrakty, keďže investori sa obávajú veľkých ekonomických škôd spôsobených reštriktívnymi opatreniami na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Ropný trh výrazne zasiahol prudký pokles dopytu, nadmerná ponuka a rýchle plnenie zásobníkov.

 

img

 

Kontrakt na WTI

Májový kontrakt na WTI, ktorý v dnešných hodinách exspiroval, uzavrel na 10,01 USD (9,23 eura) za barel (159 litrov). Počas obchodovania sa jeho cena pohybovala v negatívnom pásme a v pondelok uzavrel na -37,63 USD za barel. Aktívnejšie obchodovaný júnový kontrakt na WTI v utorok stratil 43 % a uzavrel na 10,12 USD za barel, keď počas obchodovania jeho cena padla až na 6,50 USD za barel. Júlový kontrakt na WTI sa oslabil o 31 % na 18,04 USD za barel.

 

 

 

Ropa Brent

Cena severomorskej ropy Brent v utorok padla na najnižšiu úroveň od decembra 2001, keď sa dostala na 18,10 USD za barel. O 19.40 h SELČ sa júnový kontrakt na Brent obchodoval so stratou 6,67 USD alebo 26,09 % po 18,90 USD za barel.

(1 EUR = 1,0837 USD)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Сеть АЗС Brent Oil (@brent_oil),

 

Prečo tento stav nastal? 

"Tento prudký pokles ceny je reakciou na rýchlo sa plniace skladovacie priestory a to v dôsledku nízkeho dopytu po rope, ktorý súvisí s pandémiou COVID-19," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Záporná cena ropy znamená, že predávajúci musí zaplatiť kupujúcemu, aby ropu od neho vôbec kúpil. Zjednodušene povedané, predávajúci sa chce zbaviť zásob ropy a uvoľniť skladovacie priestory za každú cenu, a to doslova. V takomto prípade už hovoríme o pretlaku ponuky a deštrukcii dopytu.
 

img

 

"Slabý dopyt po rope súvisí s aktuálnym vývojom svetovej ekonomiky a neistotou z jej budúceho vývoja, to všetko samozrejme v súvislosti s pandémiou COVID-19," vysvetľuje analytička.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona