Za akcie KOSIT-u ponúkla Košiciam najviac firma z ČR, a to 4,6 milióna eur

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 16:58 • 2 min
Za akcie KOSIT-u ponúkla Košiciam najviac firma z ČR, a to 4,6 milióna eur

KOŠICE – Najvyššiu ponuku vo verejnej obchodnej súťaži na predaj 29 % akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s., predložila spoločnosť AVE SR VÝCHOD, a. s., z Prahy v sume 4.610.000 eur. Oznámil to dnes predseda komisie zriadenej pre súťaž a košický mestský poslanec Igor Sidor.

slovakia

left justify in out

Košický KOSIT má v meste na starosti odvoz a likvidáciu odpadu, ako aj letnú a zimnú údržbu komunikácií. Záujem o kúpu akcií mesta prejavili celkovo tri spoločnosti. Druhú najvyššiu sumu ponúkla Spoločnosť AKMG, s.r.o., z Banskej Bystrice - 4.256.000 eur. Najnižšiu sumu 4.089.000 eur predložil samotný KOSIT, ktorého väčšinovým akcionárom je Wood Waste Management Ltd.

 

Na magistráte dnes prebehlo otváranie obálok s ponukami. Komisia však následne prerušila svoju činnosť, vzhľadom na formálne nedostatky zo strany spoločností AVE SR VÝCHOD a KOSIT. Ako informoval Sidor, prvá menovaná síce zaplatila zábezpeku v sume 500.000 eur, ale nepredložila o tom výpis z banky.

 

V druhom prípade KOSIT niektoré doklady nepredložil vo viacerých, ale len v jednom exemplári. Keďže rozdiel medzi prvou a druhou ponukou je vo výške 350.000 eur, komisia dala podľa jej predsedu v súlade s podmienkami priestor uvedeným spoločnostiam na doplnenie formalít. "Následne na budúci týždeň, 12. apríla, sme si stanovili termín komisie na uzatvorenie celej tejto súťaže," konštatoval Sidor.

 

Väčšinový akcionár KOSIT má predkupné právo na predávané akcie mesta. Môže tak do 30 dní dorovnať víťaznú ponuku a akcie získať pre seba. Zmluvu o prevode akcií budú 19. júna schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva. Mestu po odpredaji ostane zo súčasného tretinového balíka akcií vo firme len 5 %.

 

Dôvodom predaja akcií je avizované zvyšovanie základného imania a veľké investičné zámery firmy, na čo mesto podľa primátora Richarda Rašiho nemá v rozpočte finančné krytie. Ak by si chcelo udržať doterajší podiel, muselo by nájsť 4,65 milióna eur.

 

Predaj akcií dnes opätovne kritizovali opozičný mestský poslanec a člen komisie pre vyhodnotenie cenových ponúk Jaroslav Polaček a krajský poslanec Rastislav Trnka. Cena predávaných akcií je podľa nich oveľa vyššia a mesto sa predajom vzdáva vplyvu na budúcu cenu za odpad. Polaček kritizoval aj rozhodnutie komisie umožniť dvom spoločnostiam napraviť formálne nedostatky. "Myslím, že to nie je seriózne, pretože keď raz sa nastavia pravidlá, tak ich majú všetci dodržiavať," povedal novinárom.

 

Vedúci komunikačného referátu na magistráte Jozef Marko vyjadril za mesto spokojnosť s najvyššou ponukou, ktorá je o viac ako 500.000 eur vyššia, ako bola cena ponúkaná na začiatku zo strany KOSIT-u. "Trhová hodnota tohto balíka je podľa znalca 3,1 milióna eur a nie 10 miliónov eur, ako zavádzajú verejnosť niektorí poslanci. Ponuky záujemcov dnes ukázali, aká je reálna trhová hodnota tohto balíka akcií," uviedol pre novinárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies