Za agresívnu jazdu môžu vodiči v Rakúsku dostať pokutu až 2180 eur

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 14:57 • 2 min
Za agresívnu jazdu môžu vodiči v Rakúsku dostať pokutu až 2180 eur

BRATISLAVA - Medzi najčastejšie priestupky, ktorých sa turisti dopúšťajú v Rakúsku, patrí prekročenie povolenej rýchlosti a nesprávne parkovanie. Pri nedodržaní rýchlosti možno uložiť blokovú pokutu do 72 eur, v prípade agresívnej jazdy až do 2180 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

slovakia

left justify in out

Na diaľniciach, pri povolenej rýchlosti 130 km/h, sa za bezpečný odstup považuje vzdialenosť, ktorú vozidlo prejde za 0,8 až 1 sekundu, približne 30 až 36 metrov. V prípade vytvárania kolón na diaľniciach a rýchlostných komunikáciách je od 1. januára 2012 v Rakúsku uložená povinnosť vytvárať tzv. "záchranársku uličku". "Princíp spočíva v tom, že vozidlá v pravom, resp. ľavom jazdnom pruhu jazdia, resp. zastavia čo najbližšie k pravému, resp. ľavému okraju vozovky tak, aby sa v strede vytvoril jazdný pruh široký najmenej 3,5 metra pre vozidlá záchranných služieb," uviedla Baloghová. V prípade viacerých jazdných pruhov sa ulička vytvorí tak, že vodiči jazdiaci v pravom a strednom jazdnom pruhu jazdia alebo zastavia čo najviac vpravo, vodiči jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu čo najviac vľavo.

"V prípade dopravnej nehody, pri ktorej došlo k akémukoľvek, hoci aj k minimálnemu alebo zanedbateľnému poraneniu osoby, musí byť táto ohlásená polícii alebo inému bezpečnostnému orgánu," ozrejmila hovorkyňa. Za nedodržanie povinnosti hrozí pokuta až do výšky 2180 eur, resp. stíhanie za neposkytnutie pomoci. Pokiaľ sa ku kolízii bez akýchkoľvek zranení privolá polícia, platí sa poplatok "za výjazd" vo výške 36 eur. "Neoznámenie spôsobenej vecnej škody na cudzom vozidle či inom majetku sa považuje za útek z miesta nehody," dodala Baloghová.

Deti do 12 rokov musia mať v Rakúsku pri jazde na bicykli vždy prilbu bez ohľadu na to, či jazdia samostatne, v detskej sedačke, alebo prívesnom vozíku. Cyklisti musia využívať jazdný pruh pre cyklistov, v opačnom prípade musia jazdiť po vozovke. Jazda na bicykli v peších zónach je vo všeobecnosti zakázaná, tlačenie bicykla je však povolené. "Jazdiť sa nesmie ani po priechodoch pre chodcov, na nich možno bicykel iba tlačiť," doplnila Baloghová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies