Za 54. šéfa Snemovne reprezentantov zvolili republikána Paula Ryana

NETKY.SK • 29 Október 2015, 16:15 • 2 min
Za 54. šéfa Snemovne reprezentantov zvolili republikána Paula Ryana

WASHINGTON - Americkí kongresmani zvolili dnes za nového, v poradí 54. šéfa Snemovne reprezentantov republikána Paula Ryana, ktorý sa pred troma rokmi uchádzal o post viceprezidenta USA.

slovakia

left justify in out

Ryanovo zvolenie sa všeobecne očakávalo, keďže jeho kandidatúru v stredu odhlasovali členovia klubu republikánskych kongresmanov, ktorí majú v Snemovni reprezentantov väčšinu.

 

Menšinoví demokrati navrhli na predsednícky post svoju stranícku kolegyňu Nancy Pelosiovú. Vzhľadom na rozloženie síl (republikáni: 247, demokrati: 188) však nemali šancu uspieť.

 

Ryana pri dnešnom hlasovaní v 435-člennej komore Kongresu USA podporilo 236 kongresmanov. Demokratka Pelosiová dostala 183 a republikán Daniel Webster deväť hlasov.

 

Doterajší predseda Snemovne reprezentantov John Boehner v septembri nečakane oznámil svoj odchod z funkcie, v ktorej bude pôsobiť už len do 30. októbra.

Štyridsaťpäťročný Paul Ryan sa po nástupe do funkcie stane najmladším predsedom Snemovne reprezentantov od roku 1869.

 

Ryan je od roku 1999 kongresmanom za svoj domovský štát Wisconsin. V roku 2012 uchádzal o úrad viceprezidenta USA po boku neúspešného republikánskeho prezidentského kandidáta Mitta Romneyho.

 

Post predsedu Snemovne reprezentantov je formálne jedna z najvplyvnejších funkcií. Podľa amerických zákonov je v poradím druhým činiteľom v rade nástupcov prezidenta USA, ak by ten nebol schopný vykonávať svoj úrad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies