BRATISLAVA - Potravinársky priemysel na Slovensku za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahol zisk 140 291 951 eur, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015 nárast o 4,9 %. Informovala o tom Tatiana Belová z odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Výnosy potravinárskeho priemyslu za tri štvrťroky 2016 predstavovali viac ako 2,9 miliardy eur, pričom v medziročnom porovnaní boli nižšie o 1,2 %. Náklady podľa Belovej dosiahli 2,78 miliardy eur, čo oproti minulému roku predstavuje pokles o 1,5 %.
Ako ďalej SPPK skonštatovala, medziročne sa hospodársky výsledok za tri štvrťroky 2016 znížil v odvetviach výroby mlynských výrobkov o 39,5 % a vo vinárskom priemysle o 40,6 %. V ostatných odvetviach potravinárskeho priemyslu sa hospodársky výsledok zvýšil. Najvyšší rast SPPK zaznamenala vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (napríklad výroba cukru, kakaa, korenín, spracovanie čaju, kávy a ďalšie, pozn. redakcie) o 124,3 % vo výške takmer 33 miliónov eur a vo výrobe pekárskych výrobkov o 113,9 %, kde suma dosiahla viac ako 4,1 milióna eur.
Odvetvie mäsového priemyslu, ktoré v roku 2015 dosiahlo kladný hospodársky výsledok vo výške viac ako 12 miliónov eur, zaznamenalo za tri štvrťroky 2016 stratu 758 281 eur. Stratu za prvé tri kvartály vo výške 5 845 146 eur vykázala výroba a konzervovanie hydiny, uzavrela SPPK.